Paintballwapen voor afschrikken wolf nog zeker vijf weken in de kast

Mag de provincie nu wel grijpen naar het paintballwapen?. Foto: Pixabay/bewerking Omroep Gelderland

De provincie Gelderland mag nog zeker vijf weken geen gebruikmaken van het paintballwapen om wolven af te schrikken. Dan doet de rechtbank uitspraak of het wapen daadwerkelijk mag worden ingezet.

De rechter boog zich donderdag over de zaak. De provincie wil met het paintballwapen kunnen ingrijpen bij een niet-schuwe wolf op de Hoge Veluwe. Maar de Faunabescherming wil dat voorkomen en stapte naar de rechter.

Wat is onnatuurlijk gedrag?

De provincie stelt dat er in ieder geval één wolf is die geen natuurlijk gedrag vertoont. Het ging donderdagmiddag lang over dat gedrag en of het daadwerkelijk onnatuurlijk is.

Omdat de wolf beschermd is, moet heel goed worden uitgelegd waarom het verstoren van het dier noodzakelijk is. Met het paintballgeweer wil de provincie de wolf weer schuw maken. “Het is voor de openbare orde heel belangrijk. We willen voorkomen dat de confrontatie tussen de mens en wolf ontstaat”, aldus de advocaat van de provincie.

Maar volgens de Faunabescherming blijkt uit de stukken helemaal niet dat de wolf actief naar mensen toetrekt en dus ‘onnatuurlijk’ gedrag vertoond. “Dat kunnen we uit deze stukken echt niet halen.”

‘Roepen en schreeuwen’

Ook de rechtbank was kritisch op de aangeleverde stukken. Onder meer omdat de provincie stelde dat er veel meer meldingen zijn van wolven die dicht bij mensen komen, maar die zaten niet in het dossier. Het Park de Hoge Veluwe zei in de zitting dat ‘er meer dan één wolf niet-schuw is’.

Maar de Faunabescherming vindt dat er eerst naar andere middelen worden gegrepen. Zoals een eetverbod in het park, een gedeeltelijke afsluiting en bij een wolf die dichtbij komt: roepen en schreeuwen om de wolf af te schrikken.

Volgens de provincie en het park zijn die middelen niet haalbaar of ontoereikend. Al die alternatieven moeten worden afgewogen, omdat het inzetten van het paintballgeweer alleen mag als er geen andere opties zijn.

De rechtbank doet voor 1 september uitspraak, tot die tijd blijft het paintballgeweer in de kast.