Politie te vaak te laat bij noodmelding, zo zit het in Rheden en Rozendaal

Politie. Foto: Martin Slijper

– In de gemeente Rheden en Rozendaal is de politie niet vaak genoeg op tijd bij een melding ter plaatse. Bij ernstige incidenten zoals een schietpartij, een ernstig ongeluk of een gewapende overval moet de politie er binnen vijftien minuten zijn. De politie heeft zichzelf als doel gesteld om dit in negentig procent van de noodmeldingen te halen.

De politie in de gemeente Rheden was de afgelopen acht jaren gemiddeld in 85,7 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse bij een prio-1 melding. De politie in de gemeente Rozendaal was de afgelopen acht jaren gemiddeld in 76,5 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse bij een prio-1 melding. Het streven is dat dit in Rheden en Rozendaal 90 procent van de meldingen lukt.

Bijna nergens gelukt

De afgelopen jaren is dat bijna nergens gelukt. Gemiddeld was de politie in heel Gelderland in zo’n 84 procent van de spoedmeldingen op tijd. Volgens Sven Strijbosch van de Politie Oost-Nederland betekent een lager reactiepercentage niet altijd dat de veiligheid in het geding komt, omdat andere hulpdiensten soms al aanwezig zijn. Brandweer of ambulance kunnen al starten met noodhulp.

Andere hulpdienst al wel aanwezig

Strijbosch benadrukt tegen Omroep Gelderland ook dat ‘eerste hulp voor techniek gaat’. Agenten beginnen direct met hulp bij een spoedmelding, zoals een reanimatie. Ze geven dan pas later aan de meldkamer door dat ze zijn gearriveerd. Ondertussen loopt de tijd gewoon door in het systeem. Ook vergeten agenten gewoonweg te melden dat ze gearriveerd zijn.

Wat is reactietijd?

Vanaf het moment dat de noodoproep bij de regionale meldkamer in Apeldoorn binnenkomt totdat de politie ter plaatse is bij het noodgeval, dat is de reactietijd. Bij een noodoproep telt elke seconde. Er is levensbedreigend gevaar. Daarom moet de politie binnen een kwartier ter plaatse zijn. De politie heeft zichzelf als doel gesteld dat dit in 90 procent van de noodgevallen moet lukken. Gemeente en politie zitten ook met regelmaat met elkaar om tafel om dit onderwerp te bespreken.

Update

Studio Rheden heeft ook de cijfers van de afgelopen 12 maanden bekeken. Bekijk hieronder de actuele cijfers

2022 juli 83,9
2022 augustus 88,1
2022 september 88,1
2022 oktober 88,4
2022 november 87,8
2022 december 90,5
2023 januari 90,3
2023 februari 87,8
2023 maart 85,7
2023 april 100,0
2023 mei 100,0
2023 juni 100,0