A12 zit dicht, zo moet je omrijden

Door wegwerkzaamheden zit de A12 negen dagen dicht in oostelijke richting. Foto: Omroep Gelderland

– De snelweg bij Arnhem A12 is vanaf maandag 05.00 uur negen dagen lang dicht in de richting van Duitsland. Rijkswaterstaat voert dan groot onderhoud uit op het traject tussen de knooppunten Grijsoord en Waterberg.

Het is een belangrijke verbinding van west naar oost, maar ook van zuid naar noord, omdat de A50 daar acht kilometer gelijk met de A12 loopt. Er rijden dagelijks gemiddeld 50.000 voertuigen over dit deel van de A12. En die moeten met ingang van maandag tot en met woensdag 9 augustus de omleidingsroutes volgen.

Omleiding

Verkeer vanuit Den Bosch wordt omgeleid via de A15, de A325 en de N325 (de Pleijroute). Vanuit de richting Utrecht krijgt het verkeer het advies om de A30 te nemen en dan via de A1 langs Apeldoorn en de A50 te rijden.

“We gaan het asfalt vervangen en ook de markering en de vangrail daar waar nodig”, verklaart een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Dit is de rustigste week van het jaar op de A12 met vakantie in alle regio’s. En ook de bouwvak is nu. Daarmee hinderen we zo minder mogelijk mensen.”

Weggebruikers die gebruik maken van Google Maps moeten alert zijn. De navigatietool geeft namelijk een andere route weer dan de omleidingsroute van Rijkswaterstaat. Google adviseert op de A12 de afrit bij Oosterbeek te nemen, via de N224 naar de Schelmseweg in Arnhem. Vervolgens leidt de navigatieapp weggebruikers via de Monnikensteeg terug naar de A12. Die omleiding zorgt op de Schelmseweg al voor drukte.

Sluiproutes

Naast de omleidingsroutes zullen veel automobilisten toch proberen om sluiproutes te zoeken. “De uitdaging is om het verkeer toch zoveel mogelijk op het hoofdwegennet te houden. Daarom proberen we de doorstroming op een aantal punten met extra rijstroken te bevorderen.”

De verwachting is dat attracties als Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum, Papendal en het Rijnstate Ziekenhuis toch bereikbaar blijven. Maar waarschijnlijk wel met enige vertraging.

WERKZAAMHEDEN A12 KNOOPPUNT GRIJSOORD – KNOOPPUNT WATERBERG

31 juli tot en met 9 augustus

* 8 kilometer groot onderhoud

* freeswerkzaamheden 100.000 vierkante meter (ongeveer vijftien voetbalvelden)

* asfalteren rijbaan, af-en toeritten en viaducten

* herstel van asfaltconstructie en vervangen van deklagen

* aanbrengen markeringen: wel 35 kilometer

* onderhoud aan vijf viaducten: vervangen of herstellen van voegovergangen en herstel betonschade

* aanbrengen vangrail circa over 6 kilometer.