Op vakantie in een 45 km-auto? Carl (90) en zijn vriendin Monique (56) doen het

Carl en Monique rijden een toeristische route met hun Canta. Foto: Omroep Gelderland

– Op vakantie met de auto, het vliegtuig of op de fiets, dat kennen we allemaal wel. Maar op vakantie met een Canta is hoogst uitzonderlijk. Niet voor Carl (90) en Monique (56) uit Doesburg. Zij doen dat gewoon. Het vraagt wel om een goede voorbereiding, want een Canta is een klein autootje, dat niet harder dan 45 kilometer mag.

Om te beginnen zijn Carl en Monique een opvallend stel. Ze kennen elkaar al ruim 26 jaar en hebben nu 6,5 jaar een relatie. Ze verschillen enorm in leeftijd, maar liefst 34 jaar. Ze wonen niet samen maar brengen veel tijd met elkaar door. Dus ook de vakanties. En dat doen ze in het autootje van Carl.

Canta is een voetganger

Carl heeft vanwege zijn leeftijd geen gewone auto meer. In plaats daarvan rijdt hij in een Canta. Een Canta is een wagentje dat niet harder mag dan 45 kilometer. Het wordt beschouwd als een voetganger. Carl: “Ik mag er dus overal mee komen, op het fietspad, in het voetgangersgebied maar ook op een 80-kilometerweg. Maar niet op de snelweg natuurlijk.”

We rijden niet de kortste weg, maar slingeren door het landschap

Carl en Monique zijn deze zomer met de Canta naar Zuid-Limburg. Vanaf Berg en Terblijt rijdt het stel in etappes terug. De Canta is daarom eerst op een oplegger naar het zuiden gebracht. De rechtstreekse afstand is 180 kilometer, maar Carl en Mo rijden om te genieten. Carl: “We rijden niet de kortste weg, maar slingeren door het landschap.” Op de vraag waarom ze niet met een gewone auto rijden, antwoordt het stel dat ze met de Canta om beurten kunnen rijden, anders zou Monique alles moeten rijden.

Monique houdt van oud

Toch wordt er niet alleen gereden tijdens hun toer. Monique vindt het lekker om te lopen. Bij het ontbijt bespreekt het stel wat ze gaan doen. Monique gaat vaker een eind lopen, Carl gaat dan rijden. Ze zien elkaar voor het eerst dan weer bij de lunch en in de middag bij de thee. ‘s Avonds schuiven ze samen aan bij het diner. Carl en Monique bezoeken ook musea en bekijken mooie plaatsen. Carl: “Ik hou van moderne architectuur.” Monique valt hem bij: “En ik hou van oud, oude gebouwen en van een oude man!”

Carl en Monique hebben het goed samen en houden veel van elkaar. Toch wonen de twee niet samen. Carl woont in een seniorencomplex en heeft volwassen kinderen en kleinkinderen. Hij was zelfstandig dierenarts in Doesburg. Monique is manager scholing en advies bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Ze heeft een dochter van 17 jaar oud die nog thuis woont en een volwassen uitwonende zoon. Carl en Monique wonen een paar honderd meter van elkaar vandaan in de binnenstad van Doesburg.

Verslaggever Sylvia Willems volgt het markante stel op hun reis. De vijfdelige serie Carl en Mo op Vacanta! is van 14 t/m 18 augustus te zien bij Omroep Gelderland. Van maandag t/m vrijdag bekijk je vanaf 16.00 uur een nieuwe aflevering via gld.nl/vacanta.