Rijnstate kan weer opereren na waterlek

De SEH van Rijnstate zat uren dicht. Foto: Persbureau Heitink

– De spoedeisende hulp (SEH) van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is maandagochtend weer opengegaan na de eerdere wateroverlast. Dat meldt het ziekenhuis. Ook alle operatiekamers zijn weer in gebruik.

In de nacht van zondag op maandag knapte een waterleiding. Het lek is inmiddels gerepareerd.

Patiënten konden door de wateroverlast tijdelijk niet terecht op de SEH. Ook in enkele operatiekamers (OK’s) was wateroverlast. Patiënten die acute zorg nodig hadden gingen naar ziekenhuizen in de omgeving. Het ziekenhuis wil niet zeggen hoeveel patiënten zijn verplaatst.

De hulpdiensten gebruikten onder meer waterstofzuigers om de wateroverlast te verhelpen.

Wat gebeurt bij een crisis

Bij een crisissituatie waardoor bijvoorbeeld de SEH of OK gesloten moet worden gaan ambulances en patiënten naar omliggende ziekenhuizen. Daarover zijn afspraken gemaakt binnen de veiligheidsregio en met andere ziekenhuizen. Bij een ramp of crisissituatie is de leiding in handen van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR). Deze leidt en coördineert de geneeskundige hulpverlening.

“Elke calamiteit of crisis is anders en aan de hand van de situatie wordt bekeken wat de aanpak is en hoe we opschalen”, zegt een woordvoerder van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. “Dit gaat in samenspraak met de medisch specialisten.”