Trillingen goederentreinen zorgen voor veel overlast

Trein. Foto: Martin Slijper

– Bewoners die langs het spoor wonen in Velp hebben nog steeds veel overlast van de treinen. Uit een enquête blijkt dat de overlast het afgelopen jaar flink is toegenomen.

Bewoners hebben heel vaak geluidsoverlast en trillingsoverlast binnenshuis, zo blijkt uit een enquête ‘Spooroverlast Velp 2023’.

De belangenvereniging ‘Geen Noordtak Velp‘ wilde graag inzicht krijgen in de mate van hinder die de inwoners van Velp ondervinden door de spoorweg dwars door Velp. Daarom hielden ze enquête onder bewoners die voornamelijk minder dan 50 meter van het spoor wonen.

’s Nachts

De meeste overlast wordt ervaren in de nacht. Dan rijden er vaak goederentreinen langs waardoor de Velpenaren wakker worden van de trillingen.

Gezondheidsklachten

Mensen krijgen ook gezondheidsklachten. Ze slapen slecht, ze worden ’s nachts vaak wakker door hard denderende goederentreinen die steeds harder lijken te rijden. Maar mensen ervaren ook psychische problemen en stressklachten.

Oplossingen?

Bewoners doen er alles aan om de overlast te verminderen. Denk aan driedubbel glas, betere isolatie, spouwmuurisolatie, rolluiken, oordoppen, slaapkamer verplaatsen naar de andere kant van het huis en veel tochtstrips om meer geluid buiten te houden.

Toch hebben ze ook overdag veel hinder door toeteren bij de spoorovergang, verkeersoverlast en bijvoorbeeld roet op de auto’s en in de tuin.

Maar Velpenaren zijn ook bang dat treinen ontsporen, zo vertelt een bewoner: “Er wordt door een deel van de machinisten van goederentreinen veel te hard door het dorp gejakkerd. Zeker als de trein bestaat uit tientallen wagons met tonnen aan gevaarlijke vloeistoffen welke vaak explosief, kankerverwekkend en brandbaar zijn, is het risico onaanvaardbaar voor iedere Velpenaar die in een straal van 400 meter van het spoor woont.

Het is niet bekend wat ‘Geen Noordtak Velp‘ met het onderzoek gaat doen. De Belangenvereniging was niet bereikbaar voor commentaar.