Drie ongelukken achter elkaar op rotonde Arnhemsestraatweg in Velp

Drie ongelukken achter elkaar op rotonde Arnhemsestraatweg in Velp. Foto: Martin Slijper

– Maandagmiddag moest wederom een ambulance met spoed naar het berucht rotonde in Velp. Daar was op de hoek van de Arnhemsestraatweg en de Nordlaan een vrouw met haar fiets onderuitgegaan op het gladde (rode) fietspad. Daarna volgde die middag nog twee ongelukken.

De vrouw raakte tijdens het eerste ongeluk licht gewond en moest voor verder onderzoek mee naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Op het moment dat de vrouw door de ambulancebroeders werd behandeld gebeurde er een tweede ongeluk.

Drie ongelukken achter elkaar op rotonde Arnhemsestraatweg in Velp – Foto: Martin Slijper

Tweede ongeluk

Een scooter kwam met grote snelheid op de rotonde afrijden en had niet in de gaten dat er een auto stond te wachten voor het zebrapad naast een politieauto en een ambulance. Daardoor moest de scooterrijder vol op de rem waardoor de jongeman onderuit ging.

De schade werd opgelapt met enkele pleisters. De telefoon, die hij in de hand had tijdens het rijden, bleek nog te werken. De schade aan de scooter wat iets groter.

Drie ongelukken achter elkaar op rotonde Arnhemsestraatweg in Velp – Foto: Martin Slijper

Derde ongeluk

Om 16.35 uur werd maandagmiddag nog een jong meisje van haar fiets afgereden. Ze wilde over de Arnhemsestraatweg naar het centrum van Velp fietsen. Maar een auto sloeg vanaf de rotonde af richting de Nordlaan en zag het meisje over het hoofd. Het meisje kon haar weg gelukkig zonder schade vervolgen.

In de praktijk is het heel goed mogelijk dat er nog meer ongelukken gebeuren. De politie en de ambulance krijgen niet van alle ongelukken een melding. En buurtbewoners zien ook niet alles wat er elke dag gebeurt.

Waarom een rotonde?

Voor er een rotonde in 2018 werd aangelegd stonden er op het kruispunt nog stoplichten. Omdat er destijds een nieuwe riolering moest komen op de Arnhemsestraatweg heeft de gemeente Rheden besloten dat er ook een rotonde moest komen. De rotonde moest er komen vanwege de ‘veiligheid‘ en ‘doorstroming‘ van het verkeer.

Opmerkelijk

En dat was toen al zeer opmerkelijk, want in de tijd dat er stoplichten stonden was het daar al erg veilig. Daar gebeurde vrijwel nooit ongelukken, 1 of 2 per jaar. Vanwege de nieuwe rotonde, een project van GWW Ingenieurs uit Dieren, moesten de bewoners zelfs verplicht een gedeelte van hun tuin afstaan aan de gemeente.

Bewoners stelde daarom een ovaal rotonde voor, dan was de rotonde groter geworden waardoor bewoners ook minder tuin moesten inleveren. Maar daar wilde de gemeente niets van weten. Ook kregen veel bewoners geen fatsoenlijke schadevergoeding voor de onteigening. Weinig mensen waren daarom blij met het nieuwe rotonde.

Vaak loopt het goed af

In de loop der jaren zijn er (sinds 2018) al heel veel ongelukken gebeurd op de rotonde op de kruising Arnhemsestraatweg, Nordlaan en de Daalhuizerweg. Soms gaat het helemaal verkeerd en moeten politie en ambulance weer ter plaatse komen. Maar vaak loopt het af met een sisser en kunnen mensen hun weg weer vervolgen na wat blikschade of schaafwonden.

Oorzaak

Omdat de rotonde niet overzichtelijk is gaat het regelmatig fout, bijna wekelijks. Er gebeurt te veel tegelijk. Fietsers rijden (te)hard de rotonde op waardoor ze ten val komen. Dat kan omdat het rode fietspad daar veel te glad is, ze over een heuveltje rijden naast het fietspad of omdat fietsers aangereden worden door een automobilist. Kop-staart botsingen tussen auto’s gebeuren ook regelmatig.

Bewoners in de buurt vragen zich af of er ooit nog iets aan gedaan wordt. “Moeten er eerst doden vallen voor er iets gebeurt“, zo vraagt een buurtbewoner zich af.