Vrouw opgepakt na duizenden valse 112-meldingen

Iemand belt het noodnummer. Foto ter illustratie. Foto: ANP

– Na duizenden telefoontjes naar het noodnummer 112 is een 57-jarige vrouw donderdag opgepakt. Sinds februari werd de politie doorlopend gebeld door een anoniem nummer met valse meldingen. Tot op heden konden ze niet traceren wáár precies de telefoontjes vandaan kwamen, tot de ‘veelbelster’ de fout maakte met haar privénummer te bellen.

Vanochtend werd de politie gebeld met wéér een valse melding van dezelfde vrouw. Maar ditmaal met haar privételefoon in plaats van een telefoon zónder simkaart. Dit betekende de doorbraak in de zoektocht naar de mysterieuze ‘veelbelster’. De politie haar adres heeft kunnen uitlezen en heeft haar donderdagochtend nog aangehouden in haar woning in Velp. Dat betekent het eind van haar reeks van meer dan 3000 telefoontjes naar het noodnummer.

Veelbelster bekent

De vrouw heeft toegegeven dat ze de beller was en haar telefoon is in beslag genomen. Gemiddeld genomen heeft de vrouw zo’n 12 keer per dag het noodnummer gebeld sinds februari dit jaar. Op het misbruiken van het noodnummer staan straffen. Volwassenen kunnen een boete krijgen of een gevangenisstraf. De politie gaat nu kijken of en wat de eventuele vervolgstappen zijn. “Eventuele hulpverlening wordt daarbij niet uitgesloten”, aldus de politie.

Het alarmnummer 112 werd vorig jaar bijna 3,5 miljoen keer gebeld. “Bijna 40 procent van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Het bezorgt de politie en andere hulpverleners veel onnodig werk en wordt als een zwaar vergrijp gezien”, aldus de politie.