Bestaat gemeente Rheden echt 450 jaar?

Gemeente Rheden 450 jaar. Foto: Gemeente Rheden

– De gemeente Rheden viert in 2023 haar 450 jarig bestaan. Op 17 oktober is de officiële verjaardag van de gemeente Rheden. Maar inwoners van de gemeente vragen zich af of dit wel klopt. Want volgens WikiPedia bestaat de gemeente Rheden dit jaar pas 205 jaar.

De gemeente Rheden ontstond in 1573 toen de schoutambten Velp en Rheden samengevoegd werden tot het schoutambt Rheden. De keuze voor de naam ‘Rheden‘ werd toen gemaakt omdat het Rhedense schoutambt meer inwoners telde.

Gemeente opgesplitst

Maar de gemeente werd op 1 januari 1812 weer opgeheven. Het werd namelijk opgesplitst in twee nieuwe gemeenten. Dit werden Dieren en Velp. En daarna schrijft Wikipedia dat de gemeente Rheden op 1 januari 1818 in de oude toestand werd hersteld.

Omdat de gemeente Rheden in 1818 opnieuw is opgericht zou dat betekenen dat de gemeente Rheden nu pas 205 jaar geleden is ontstaan en niet 450 jaar.