Stekker uit hospice, Leger des Heils zoekt kandidaat voor overname

Rozenheuvel in Rozendaal. Foto: Martin Slijper/Studio Rheden

– Het Leger des Heils trekt zoals verwacht de stekker uit hospice Rozenheuvel in Rozendaal. Dat heeft de directie eerder vandaag aan het personeel bekendgemaakt. Uiterlijk 1 juli volgend jaar stopt de zorg aan mensen in het hospice. Het Leger des Heils zegt tot 1 januari te zoeken naar een partij die het hospice wil overnemen.

Rozenheuvel in Rozendaal, dat in 1994 als hospice de deuren opende, gaat dicht omdat het Leger des Heils zich wil concentreren op ‘mensen die geen helper hebben’.

‘Niet onze doelgroep’

“De doelgroep die het hospice bedient is niet onze doelgroep”, meldt een woordvoerder. “Die doelgroep is onder de mensen die op Rozenheuvel verblijven, niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Het Leger des Heils heeft als doel een zeer complexe doelgroep te helpen, en dat vereist focus.”

Bij de opening van Rozenheuvel voldeed het hospice wel aan de doelstelling, zegt de directie. “De euthanasiediscussie liet mensen in angst over hun levenseinde. De instellingen voor palliatieve zorg openden voor velen uitzicht op een waardig en draaglijk levenseinde, zonder mee te gaan in de opkomende, maatschappelijke acceptatie van actieve levensbeëindiging. Inmiddels is palliatieve zorg een vaste waarde in het zorgaanbod.”

De woordvoerder benadrukt dat het een voorgenomen besluit is, “dat definitief wordt als de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad zich erover hebben uitgesproken. Dat zal in de komende weken gebeuren.”

Nieuwe huurder

Rozenheuvel is door een legaat in het bezit van het Leger des Heils. Een legaat is een bepaling in een testament waarbij een bepaald geldbedrag of specifieke goederen worden nagelaten. “Het pand blijft ons eigendom”, zegt een woordvoerder. Het Leger des Heils zoekt een nieuwe huurder.

Vrijwilligers spraken maandag hun zorg uit bij Omroep Gelderland. Een Arnhemse had duizend handtekeningen overhandigd om de sluiting tegen te houden.