Wethouder onthulde Ome Jan uit Rheden en stopte hem weer in de doos

Ome Jan. Foto: Martin Slijper

– Wethouder Paul Hofman heeft in het gezelschap van ruim 25 genodigden op 6 oktober het bronzen beeld ‘Ome Jan’ onthuld. Dit was een kleine versie van het origineel.

Het betreft een voorstudie van het origineel dat sinds 1977 op het Eiland in het centrum in Arnhem staat (achter de huidige Primark).

Het kleine beeldje van slecht 30 cm hoog werd onthuld in Dorpshuis ‘Willem de Zwijger’ op het Meester B. van Leeuwenplein in Rheden. Het origineel is ruim 1 meter hoog (zie foto).

In de doos

Toch heeft de wethouder Paul Hofman van de gemeente Rheden het beeldje niet laten staan voor de inwoners in het Dorpshuis van Rheden. Het beeldje is weer in de doos meegenomen. En het is nog niet bekend waar het beeld wel komt te staan.

Het beeld ‘Ome Jan’ is gemaakt door de in 2014 overleden beeldhouwer Wim Kuijl, die onder andere ook het beeld van Simon en Tine Carmiggelt op het bankje in De Steeg heeft gemaakt. Caféhouder Jan Lankwarden was 70 jaar kroegbaas van café De Methorst (beter bekend als “De Stofwolk” sinds 1988) aan de Methorsterweg en voor veel mensen een bekende persoonlijkheid in Rheden.

Daarom wilde de gemeente het beeldje heel graag hebben. Het was in het bezit van Willy Lankwarden, de zoon van Jan Lankwarden (Ome Jan). Om het beeldje te bemachtigen moest de gemeente heel diep in de buidel tasten. Rheden betaalde maar liefst 7500,– euro.

Voor de onthulling vertelde de Velpse kunstenaar Gerrit van Middelkoop iets over het Rhedense kunstklimaat in de jaren 70. Dick Jurriëns en Cor van Vugt, beiden oud-raadslid van Gemeentebelangen, vertellen over de pogingen die destijds zijn ondernomen om het grote beeld van ‘Ome Jan’, in de volksmond ‘De oude man’ van Arnhem naar Rheden te halen.

Zie ook: Wat doet een standbeeld van Simon Carmiggelt in De Steeg?
Zie ook:
Simon Carmiggelt houdt de wacht bij gesloopte gemeentehuis