Lepper-terrein in Dieren krijgt na sanering nieuwe bestemming

Lepper-terrein in Dieren krijgt na sanering nieuwe bestemming. Foto: Studio Rheden

– Het Doesburgse bedrijf Ubbink komt naar Dieren. De kunststof fabrikant gaat uitbreiding op het voormalige Lepper-terrein langs het kanaal in Dieren. Dat terrein is in de afgelopen maanden flink gesaneerd omdat het zeer zwaar verontreinigd was.

Na de bodemsanering is meteen gestart met de bouw en Ubbink hoopt ergens in 2024 de nieuwe locatie te kunnen gebruiken.

Ubbink

Ubbink heeft namelijk extra ruimte nodig. Langs de Dierense Kanaalweg stond sinds 2015 een vervallen complex van Leppers Fabrieken, eigendom van Goudkuil Beheer uit Apeldoorn. Op het terrein, waar ook nog een ongewenste Japanse duizendknoop groeit, komt nu een magazijn met plek voor 10.500 pallets volgens de kunststof fabrikant. Het magazijn wordt 8.000 vierkante meter groot en krijgt daarnaast ook nog 300 vierkante meter kantoorruimte.

Bij het bedrijf werken ruim 300 mensen. Het bedrijf heeft momenteel ook nog magazijnen in Rheden en Zevenaar omdat het te weinig ruimte heeft op de hoofdlocatie aan de Verhuellweg in Doesburg.

Het nieuwe magazijn wordt gebouwd door Ludo Goudkuil van Goudkuil Bouwmanagement BV, die het vervuilde terrein jaren geleden heeft gekocht van BPD Bouwfonds.
Tekst gaat verder onder foto

Ubbink – Foto: Studio Rheden

Grond ernstig verontreinigd

In 2014 werd al duidelijk dat de grond ernstig vervuild was. In de grond zat onder andere VOCI, zware metalen en PAK. Tijdens het saneren is ook nog heel veel asbest aangetroffen. Ook zijn nog twee ondergrondse tanks gevonden met vloeistof waarvan nog onduidelijk is wat erin zat. In totaal is 2.720,94 ton verontreinigde grond afgevoerd.

Uit het evaluatierapport bodemsanering blijkt dat er volgens Greenhouse Advies na de sanering geen verontreinigde grond is achtergebleven op het terrein. Aangezien het rapport 644 pagina’s bevat en nog veel vragen oplevert komt Studio Rheden later met meer informatie over de zwaar verontreinigde grond op het voormalige Lepper-terrein in Dieren. Eigenaar Ludo Goudkuil was niet bereikbaar voor een reactie.
Tekst gaat verder onder foto

Lepper-terrein in Dieren krijgt na sanering nieuwe bestemming – Foto: Martin Slijper

Lepper

Lepper, opgericht in 1897 in Bielefeld, Duitsland, opende zijn vestiging in Dieren langs het Apeldoorns Kanaal in 1926. Gedurende de jaren vijftig stonden ze bekend om hun hoogwaardige leren zadels, die in heel Nederland gewaardeerd werden vanwege hun comfortabele zit. In de hoogtijdagen, de jaren 50, werkten er meer dan 300 mensen.

In 2015, het jaar van hun verhuizing naar Apeldoorn, was het aantal medewerkers geslonken tot slechts 10. Helaas is ook deze vestiging inmiddels gesloten.