Trio veroordeeld voor diefstallen en brandstichting bij influencer

Een 22-jarige man heeft bekend dat hij in december 2022 de woningbrand in Rheden heeft aangestoken. Foto: Persbureau Heitink

– De rechtbank heeft een 22-jarige man uit Rheden een voorwaardelijke celstraf van dertig maanden opgelegd voor onder meer het in brand steken van een woning. Twee plaatsgenoten van 21 en 26 jaar krijgen taakstraffen. Zij zijn bekenden van de 22-jarige en hebben samengewerkt aan verschillende delicten.

Op 21 december vorig jaar stak de 22-jarige man een brandende fakkel door de voordeur van een woning van influencer Cynthia, ook wel bekend als Blogmama. De bewoonster zat op dat moment in de woonkamer en was live op TikTok. De brand ontstond in de hal van de woning en breidde snel uit naar de woonkamer. Cynthia kon op het nippertje ontsnappen.

De 22-jarige man bekende dat hij degene was die de fakkel door de voordeur stak. Wel is nog altijd onduidelijk wat zijn motief was. Ook de 21- en 26-jarige man zouden betrokken zijn. Zij zouden eerder, samen met de 22-jarige, op verkenning zijn geweest, zo bleek later uit beelden. Maar omdat niet vastgesteld kon worden dat zij van het plan van de 22-jarige op de hoogte waren, spreekt de rechtbank hen vrij van de brandstichting.

Overige delicten

Het trio is ook veroordeeld voor andere delicten. Zo werd er in december 2022 bij voetbalvereniging SC Rheden ingebroken. Daar nam het trio onder andere de fooienpotten en de kassalade voor de jeugdteams mee.

Ook hebben de drie mannen in de nacht van 15 op 16 januari dit jaar in Velp koplampen van verschillende Volkswagens gestolen. Daarnaast hebben de mannen van 22 en 26 afgelopen maart een fiets gestolen van het station in Velp.

Straffen

De rechtbank veroordeelt de 22-jarige man voor brandstichting, inbraak en diefstal tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk. De man heeft al vier maanden in voorarrest gezeten, maar moet nu terug naar de cel om de overige maanden uit te zitten. Na zijn detentie krijgt de man ambulante behandelingen en gaat hij begeleid wonen. Daarnaast moet hij de influencer een schadevergoeding betalen van ongeveer 3.000 euro. Ook moeten hij en de 26-jarige man de kosten voor een nieuw fietsslot van de gestolen fiets vergoeden.

De 21- en 26-jarige man krijgen een maximale taakstraf van 240 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk, voor de inbraak en de diefstallen.