Hier kan je nog wandelen zonder te veel mensen om je heen

Het Korenburgerveen in Winterswijk

– De herfst doet zijn intrede en niets is dan mooier dan het bos opzoeken, waar alle kleuren weer veranderen. Natuurbeheerders en toerismebureaus zien echter dat mensen grotendeels naar dezelfde gebieden gaan, wat zorgt voor drukte. In welke bossen kan je wandelen zonder dat je er over de koppen kunt lopen?

De Posbank is weer ontzettend druk. In sommige weekenden – vooral op zondagochtend om 10.00 uur – staan er zelfs files in het natuurgebied. Terreinbeheerders willen dit voorkomen en zeggen dat er voldoende andere wandelgebieden zijn. Omroep Gelderland zet er een paar op een rij:

Planken Wambuis bij Ede

“Het is een rustig stukje”, zegt boswachter Siard de Meijer. “Er lopen wat wandelroutes en verder is het een vrij bewandelbaar gebied, maar eigenlijk komen hier bijna geen mensen. De auto kan je parkeren op de parkeerplek van het natuurgebied aan de Planken Wambuisweg 1 in Ede.

Landgoed het Zand in de Achterhoek

Een bos van 230 hectare groot in het zogenoemde Groene hart van de Achterhoek, met voornamelijk naaldbomen. Ook wel bekend van het nummer Oerend Hard: Naar de motorcross op het Hengelse Zand, de hoender en de vrouwleu, die stoven aan de kant... Wil jij dat met eigen ogen zien? Parkeren kan aan de Varsselseweg 55 in Hengelo (gld.), waar ook een bord met wandelroutes staat.

Groesbeekse bos

Wie online even zoekt op Rijk van Nijmegen vindt ontelbare wandelroutes in de omgeving van Nijmegen. Van 4 tot 40 km: eigenlijk kan iedereen er wel iets vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in de omgeving van Groesbeek. Bekend van de Nijmeegse vierdaagse, maar ook heel mooi in de herfstperiode. Parkeren kan aan de Mooksebaan 14 in Groesbeek.

Veengebieden langs de Duitse grens

In de omgeving van Winterswijk zijn ontelbare wandelroutes te vinden in de afwisselende omgeving. Het Vragenderveen, het Meddose veen en misschien wel het mooiste: Het Korenburgerveen. Op deze plek is het zeldzame veenmos te vinden. In Nederland hebben we nog maar 100 hectare levend hoogveen, en dat is dus bij Winterswijk te vinden. Startpunt van een wandelroute van 12 kilometer is bij de parkeerplaats aan de Arrasveldweg in Winterswijk.

Marke Gorsselse Heide

Als je in de omgeving van Zutphen woont, is de Veluwe natuurlijk om de hoek. Maar wil je niet de drukte opzoeken en eens iets nieuws zien? Een stuk dichterbij is er de Gorsselse Heide. Dit voormalig militair oefenterrein is dankzij de stichting Marke Gorsselse Heide – die zich hard maakt voor de natuur – tegenwoordig een mooi natte heidegebied. In het gebied van 120 hectare zijn talloze wandelingen te vinden. Starten kan bijvoorbeeld vanaf de Dortherdijk 6 in Joppe.