Ook Rheden vraagt aandacht voor donkere nachten

Nacht van de nacht. Foto: Milou Oomens

– De gemeente Rheden doet mee met de ‘Nacht van de Nacht’ die dit jaar op 28 oktober wordt gehouden. In de nacht van zaterdag op zondag zal de verlichting ook in Rheden op enkele plekken uitgaan.

Voor zover bekend doen naast veel inwoners van de gemeente alleen de Oude Jan, een van oorsprong 12e-eeuwse romaanse kerk en rijksmonument in de Kerkstraat in Velp de lichten uit. En ook de Dierense Toren aan de Hogestraat in Dieren dooft de lichten.

Nacht van de Nacht

De ‘Nacht van de Nacht’ is een initiatief van de Nederlandse natuur- en milieufederaties en wordt sinds 2005 elk jaar georganiseerd op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober. Tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ doven naast Rheden veel andere gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Zaterdag 28 oktober wordt voor de negentiende keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. Om duidelijk te maken dat het best een beetje minder kan. Gelukkig zijn er al veel gemeenten, die hun verlichting hebben aangepast. Want te veel licht verstoort ons eigen bioritme. En naast dieren hebben ook planten afwijkend gedrag bij te veel nachtelijk licht.

Nachtelijke wandeling en spannende verhalen

De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren in deze nacht ook een nachtelijke wandeling rondom kasteel Rosendael. Normaal gesproken mag er na zonsondergang niemand het park van kasteel Rosendael in, maar voor de Nacht van de Nacht maken we een uitzondering. Wie mee wil doen moet online reserveren op glk.nl. En Natuurmonumenten vertelt op deze dag ook spannende verhalen voor kinderen vanaf 8 jaar.