Drie Verzetsstrijders die zonder proces werden doodgeschoten, herdacht in Velp

Drie Verzetsstrijders die zonder proces werden doodgeschoten

– Op 25 oktober 1944 werden drie dappere Arnhemmers in Velp gefusilleerd, zonder enige vorm van proces. Als eerbetoon aan deze moedige mannen zijn bloemen gelegd bij de gedenksteen aan de Pinkenbergseweg in Velp.

Deze heldhaftige mannen, Jan Klaver, Charles Mozes en Harry Kuyper, waren tijdens de Tweede Wereldoorlog gevestigd in de Geitenkamp in Arnhem. Na de Slag om Arnhem, toen alle inwoners van Arnhem de stad moesten verlaten, was er geen hulp voor zieken en ouderen. Deze drie mannen bekommerden zich om het lot van deze kwetsbare mensen.

Met behulp van valse papieren wisten ze een vrachtwagen te bemachtigen bij de Duitsers. Charles Mozes, die ervaring had als hospitaalsoldaat en de apotheek van enkele huisartsen beheerde op de Geitenkamp, wist enkele armbanden van het Rode Kruis te bemachtigen. Harry Kuyper vervalste de benodigde papieren en slaagde er zelfs in om een vrachtwagen van de Duitsers te verkrijgen. Gemeenteraadslid Jan Klaver zamelde geld in voor dit illegale werk. Op deze manier hebben ze veel zieken en ouderen verzorgd en geëvacueerd.

Drie Verzetsstrijders die zonder proces werden doodgeschoten, herdacht in Velp – Foto: Martin Slijper

Opgepakt uit hun bed

Op 18 oktober 1944 werd Charles Mozes gearresteerd door een Duitse soldaat die de papieren niet vertrouwde. Mozes werd meegenomen en vastgehouden in het politiebureau in Velp. Dezelfde dag werden ook Jan Klaver en de families van Klaver en Mozes van hun bed gelicht op hun onderduikadres aan de Willemstraat in Velp. De volgende dag werden ook Charles Mozes en zijn vrouw opgepakt op de Geitenkamp.

Anoniem begraven

De vrouwen en kinderen werden later vrijgelaten met de opdracht zo snel mogelijk te verdwijnen. Helaas bleven Mozes, Klaver en Kuyper achter in het politiebureau. Op 25 oktober 1944 werden ze aan de voet van de Pinkenberg in Velp, voor de Geërfdenbank, neergeschoten. Hun lichamen werden later op de avond door onbekenden begraven.

In 1993 werd er ter nagedachtenis aan deze drie moedige mannen een gedenksteen onthuld door hun nabestaanden. Ook werden er bloemen gelegd door verschillende mensen, waaronder de scouts van De Velpsche Woudloopers en vertegenwoordigers van het Comité 4 Mei Velp en Stichting De Geërfden van Velp.

Drie Verzetsstrijders die zonder proces werden doodgeschoten, herdacht in Velp – Foto: Martin Slijper