Einde aan lichtjesavonden: ‘Te veel uitstoot’

Beeld ter illustratie. Foto: ANP

– De lichtjesavonden op de begraafplaatsen Heiderust in Rheden en Imboslaan in Dieren gaan dit jaar niet door. Organisatorisch krijgen ze het niet rond en ook zouden er ‘milieutechnische bezwaren’ zijn, laat de gemeente Rheden weten.

De lichtjesavonden worden jaarlijks georganiseerd door onder andere het team begraafplaatsen van de gemeente Rheden. In Dieren vindt dit normaal gesproken de laatste vrijdag van november plaats, en in Rheden op de eerste vrijdag na Sinterklaas.

Tijdens de avond staan vuurpotten op de begraafplaatsen, is er muziek, en kunnen mensen een kaarsje bij de graven neerzetten. Sinds het begin van corona is het de organisatie niet gelukt de avond opnieuw plaats te laten vinden.

In 2020 en 2021 kwam dat door corona zelf. In 2022 ging het door organisatorische reden niet door Dit jaar is dat probleem nog niet opgelost.

“We hebben te weinig mensen”, geeft een woordvoerder van de gemeente als uitleg. “Dit hopen we volgend jaar natuurlijk opgelost te hebben.” Hoe? Dat is nog niet duidelijk, want de organisatie buigt zich eerst over een heel ander probleem: de vuurpotten.

Vuurpotten te vervuilend

Dat zou namelijk de grootste reden zijn van het afzeggen van de lichtjesavond. “De vuurpotten zijn niet wenselijk vanuit de gemeente”, aldus de gemeente zelf. Driehonderd vuurpotten worden er ingezet om de begraafplaats van de juiste sfeer te voorzien. “Een soort verfpotten van 2,5 liter, vol met kaarsvet. Daar komt een flinke walm vanaf.” En die walm geeft teveel uitstoot, volgens de gemeente.

Het komend jaar gaat de organisatie dan ook hard opzoek naar een alternatieve lichtbron, ledlampjes bijvoorbeeld. Maar zo makkelijk is die oplossing niet gevonden, want “het moet wel een beetje dezelfde sfeer geven”.