Deze Gelderse huishoudens hebben het meeste vermogen

Het doorsnee vermogen van huishoudens in onze provincie verschilt flink per gemeente. Foto: ANP

Het doorsnee vermogen van huishoudens loopt per Gelderse gemeente sterk uiteen. Wageningse huishoudens hebben het minste vermogen van de provincie, in Rozendaal is het gemiddeld vermogen het hoogst.

Volgens de meest recente cijfers van het CBS had een gemiddeld Nederlands huishouden begin vorig jaar een vermogen van 135.000 euro. Dat was een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen het gemiddeld vermogen nog zo’n 88.000 euro was. Die stijging kwam vooral doordat woningen in waarde waren gestegen.

Het vermogen van een huishouden bestaat uit een paar componenten: een eigen woning, geld op de betaal- en spaarrekening, beleggingen en geld dat in een eigen onderneming is geïnvesteerd.

Hier zitten de uitschieters

Waar zitten de uitschieters in Gelderland? In de grote steden en de kleine gemeenten, blijkt uit de CBS-cijfers. Helemaal onderaan de lijst staat Wageningen. Daar is het gemiddeld vermogen van een huishouden 21.100 euro. Iets hoger staat Nijmegen (21.200 euro) en daar weer boven vinden we Arnhem terug (22.900 euro).

Dat deze steden zo laag staan, komt mede doordat in grote steden vaak meer wijken te vinden zijn waar de inkomens lager liggen en de woningen minder waard zijn. Ook speelt mee dat in Wageningen, Nijmegen en Arnhem veel studenten wonen. Zij hebben traditioneel weinig of geen vermogen en trekken het gemiddelde daarmee omlaag.

Rozendaal bovenaan

Bovenaan de lijst staat de kleine gemeente Rozendaal. Daar zijn de huizen doorgaans groot en duur en hebben inwoners hoge inkomens of een hoog pensioen. Dat maakt hun vermogen ook groter. Het doorsnee vermogen van een Rozendaals huishouden bedraagt dik een half miljoen euro; 526.300 euro om precies te zijn. Ook in de gemeenten Bronckhorst (311.000 euro) en Putten (310.000 euro) hebben huishoudens gemiddeld gezien veel vermogen.

Bekijk hier de kaart voor heel Gelderland: