Gevallen bladeren, laten liggen of juist opharken?

Foto ter illustratie. Foto: ANP

– In deze tijd van het jaar laten de bomen massaal hun bladeren los. Maar is het nou verstandig om het blad in en om je tuin op te ruimen of juist niet? Tuinman Romke van de Kaa uit Dieren weet raad.

Om te beginnen moet er volgens Van de Kaa onderscheid gemaakt worden tussen de gemeentewerkers en de privétuin. “De gemeente is altijd bang voor claims, omdat iemand over de bladeren kan uitglijden. Dus dat zij met de bladblazers rondgaan, snap ik volkomen”, zegt hij. “Al zou de zwaarlijvigheid van de gemeentewerkers natuurlijk afnemen als ze gewoon een hark pakken, maar goed”, grapt de tuinman.

‘Waar veel blad ligt, groeit geen onkruid’

Laten we ons even concentreren op de privétuin. “Daar is het natuurlijk zonde om blad weg te gooien. Dat is kapitaalvernietiging!”, zegt Van de Kaa stellig. In plaats van blad weg te gooien, is het veel beter voor je tuin om het te laten liggen. “Niet alleen kunnen er beestjes in overwinteren, maar de wormen nemen het blad mee de grond in, wat superbelangrijk is voor het bodemleven”, legt de tuinman uit.

Je hoeft geen waterkoker of vergif te gebruiken als je veel blad hebt, want waar blad ligt, groeit geen onkruid, zegt de kenner. Toch snapt hij dat je het uitzicht van een stapel met bladeren ook niet kan waarderen. “Je kan er dan voor kiezen om al het blad te verzamelen en in een hoek te gooien, te laten verteren en als compost door je tuin te verspreiden.”

Een andere tip is om het blad tussen de planten te gooien voor een strakker uitziende en gezonde tuin.

In deze situaties moet je wél het blad verwijderen

Als je het zo leest, kun je die bladblazer beter in het schuurtje laten verstoffen. Of toch niet? “Er zijn twee situaties wanneer je het blad juist wel beter kunt opruimen”, benadrukt Van de Kaa.

Situatie één is wanneer het blad als een soort van deken over je grasveld ligt. “Het gras kan dan namelijk niet groeien”, legt de tuinman uit.

Situatie twee vindt plaats wanneer de bladeren de vijver bereiken. Het blad heeft zuurstof nodig om te verteren. Dit kan het vijverwater zuurstofarm maken, wat niet goed is voor het vijverleven. Maar wees gerust, zegt de tuinman: “Er zijn speciale vijvernetten die je er overheen kan spannen.”

Je moet dus niet te allen tijde de natuur zijn gang laten gaan, maar een grote bladblazer is ook niet altijd even nodig volgens de tuinman. “Hoe groot is de gemiddelde Nederlandse tuin? Bij een particuliere tuin is het meestal geen kwestie van hectare maar van een aantal vierkante meters. Dan is het natuurlijk flauwekul om van die enorme apparaten aan te schaffen”, zegt Van de Kaa lachend.