Jeffrey staat op straat na veertig jaar trouwe dienst

Jeffrey dacht tot aan zijn pensioen in de papierfabriek in Eerbeek te kunnen werken

– Het sluiten van papierfabriek De Hoop is een hard gelag voor de 185 werknemers. Onder hen Jeffrey Pentury (60) uit Eerbeek, die zijn hele werkende leven doorbracht tussen de papiermachines. “Ik had altijd in m’n hoofd dat ik hier tot mijn pensioen zou blijven werken.”

Stora Enso, het Finse moederbedrijf, ziet geen toekomst meer voor de locatie in Eerbeek. Tegenvallende cijfers en moordende concurrentie in de papiersector zijn de reden voor het drastische besluit. De afgelopen maanden stond de fabriek te koop, iets waar de gemeente Brummen en de provincie Gelderland ook toe hadden opgeroepen vanwege de werkgelegenheid. Er is alleen geen koper, zegt de eigenaar. Hiermee komt er definitief een einde aan de 366 jaar papierfabricage bij het Eerbeekse bedrijf.

‘Vroeg of laat zouden we aan de beurt komen’

In juni hoorde het personeel voor het eerst over de plannen van de Stora Enso om de stekker eruit te trekken. Het ging toen nog om een voorgenomen besluit, dat niet lekker viel bij de werknemers. “Stora Enso heeft De Hoop in januari overgenomen met het verhaal van we gaan voor de toekomst, op 15 juni hoorden we: we zien het niet meer zitten. Dat verzin je niet in een half jaar”, zegt Pentury.

Directeur Robert Minnesma zegt de dupe te zijn van een ‘in sneltreinvaart verslechterde papiermarkt’. “Vraag en aanbod is uit balans, en daar zijn wij slachtoffer van geworden. Alleen de meest kosten-efficiënte fabrieken blijven bestaan.” Minnesma geeft aan dat De Hoop, met de huidige machines, daar niet bij hoort. “Vroeg of laat zouden wij aan de beurt komen. Dat wist iedereen wel.” Machines vernieuwen is volgens hem een kostbare aangelegenheid. “Alleen een nieuwe papiermachine kost 500 miljoen euro. Achteraf had er veel eerder geïnvesteerd moeten worden.”

Laatste rol papier

Stora Enso is de vijfde eigenaar die Pentury in zijn carrière meemaakte. “Er is nooit goed geïnvesteerd, daardoor is de fabriek papiertechnisch verouderd.” Maar het bericht dat zijn werkgever de deuren dicht wilde gooien, in juni 2023, kwam wel als een verrassing. “Het was echt een klap voor ons als werknemers. Vorig jaar draaiden we nog gewoon winst.”

Op zijn 20e kwam Pentury binnen bij de De Hoop, in de stofbereiding. Gerecycled pulp wordt hier gereed gemaakt voor het productieproces. “In 1984 zocht de stichting Jeugd en Industrie jongeren om in de papierindustrie te werken. Destijds was er een hoge werkloosheid. Ik heb me aangemeld en zo heb ik de vakopleiding procestechniek gehaald.” Hij groeide door tot ploegleider, in die rol was hij tot voor kort werkzaam.

Inmiddels zit de Eerbekenaar al een paar weken thuis, net als andere collega’s die vrijgesteld zijn van werk. Op 4 oktober 2023 liet de directeur de laatste papiermachine die nog in werking was stilzetten, omdat er meer was geproduceerd dan door de markt werd gevraagd. Pentury en z’n collega’s maakten een foto, toen nog niet wetende dat het definitief de laatste rol papier was die bij de Hoop zou worden gemaakt. Een tweede papiermachine stond al sinds februari stil.

Jeffrey en z’n collega’s met de laatste rol papier gemaakt bij De Hoop. – Foto: Jeffrey Pentury

Nieuwe uitdaging

De ontslagbrieven zijn inmiddels op de deurmat gevallen bij de werknemers. Ondanks het abrupte afscheid na veertig dienstjaren, heeft hij er vrede mee dat hij op zoek moet naar een nieuwe baan. “Ik heb altijd heel leuk werk gehad, goeie baas gehad, maar ik moet zeggen: het is geen baan waarvan je zegt als kind: dat zou ik willen gaan doen.”

Maar achter de geraniums gaan zitten, dat is niet aan hem besteed. “Nu je gedwongen wordt kan ik wel blijven treuren, maar ik zie het als een kans.” Hij zet in op een voor hem zinvolle, mensgerichte baan. “Niet meer in ploegendienst en een productiegerichte omgeving.”