Rosanna Huertas stapt over van D66 naar Beter Rheden

Rosanna Huertas Mulckhuyse. Foto: Rheden

– Rosanna Huertas Mulckhuyse heeft haar kiezers bij D66 Rheden na ruim een jaar alweer in de steek gelaten. Ze heeft haar lidmaatschap bij D66 zelf opgezegd. En daarna is ze meteen overgestapt naar Beter Rheden, de nieuwe partij van Marc van Heijgen.

Het gemeenteraadslid kwam in juni 2023 in de problemen met haar eigen partij D66 Rheden. De fractie van D66 in de gemeenteraad van Rheden besloot onverwacht haar fractielidmaatschap te beëindigen. Alle overige fractieleden hadden geen vertrouwen meer in haar.

Waarom D66 geen vertrouwen meer had in Rosanna werd niet duidelijk. Ze wilde zelf niet reageren toen Studio Rheden haar benaderde. Het vertrek van het raadslid zou volgens meerdere bronnen onder andere te maken met de verkoop van de brandweerkazerne in Dieren. De kiezers blijven hierdoor nog steeds met veel vragen zitten.

Twee D66-fracties

Rosanna, in het dagelijkse leven werkzaam als juridisch adviseur vergunningverlening bij Omgevingsdienst de Vallei, wilde haar D66 zetel in de gemeenteraad in juni niet opgeven nadat ze uit de fractie was gezet. Ze bleef lid van D66. Daardoor ontstond een bijzondere situatie in de gemeenteraad van Rheden waar opeens twee D66-fracties zaten.

Nog geen duidelijkheid

Deze week heeft Rosanna in een korte brief een verklaring gegeven in samenspraak met D66 op het Instagram account van D66 Rheden. Maar daarin zegt Rosanna niet precies waarom D66 geen vertrouwen meer in haar heeft.

Vertrokken

Sinds de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn er al diverse personen voortijdig gestopt of hebben zich afgescheiden van hun partij. Dat zijn Marc van Heijgen (GroenLinks), Rosanna Huertas Mulckhuyse (D66) en Semra Kerkum en Bart Kamps. Hij stond vierde op de kandidatenlijst bij GroenLinks en heeft zich teruggetrokken om persoonlijke redenen. Als laatste fractievoorzitter Yola Hopmans (VVD). Ze stopte zelf in de zomer van 2022 vanwege een ‘onveilige werksituatie’ binnen de Rhedense gemeenteraad. Martinique Visser nam haar plekje over.

Zie ook: D66 verliest vertrouwen in Rosanna Huertas Mulckhuyse: Wat zijn de gevolgen?
Zie ook: D66 Rheden zet raadslid aan de kant
Zie ook: Raadslid Marc van Heijgen start ‘BeterRheden’ na vertrek bij GroenLinks