Kritiek op houtkapverbod: ‘Het is te rigoureus’

Rentmeester Age Fennema van Middachten ziet de plannen van de provincie niet zitten. Foto: Omroep Gelderland

– Minder hout oogsten in de natuur. Dát is het plan van de provincie Gelderland. Het hout zou in de natuur moeten blijven liggen om zo de biodiversiteit te vergroten. Landgoedeigenaren zijn daar niet blij mee en vrezen voor hun inkomsten. De politiek luistert naar hun bezwaren.

“Dit is zwaar eikenhout en daar ligt nog wat essen”, wijst rentmeester Age Fennema van landgoed Middachten in De Steeg. “Daar kunnen meubels van worden gemaakt. “Het hout is geoogst, zoals het landgoed dat al jaar in jaar uit doet. Ze zijn daar niet de enige in. Ook Staatsbosbeheer, Het Loo en park Hoge Veluwe oogsten hout.

Bomen die de groei van zogenoemde kwaliteitsbomen in de weg staan, gaan tegen de vlakte. “Het is een lange traditie, het hoort bij Middachten en landgoedbeheer. Het maakt onderdeel uit van onze inkomsten. Die gebruiken we om alles te onderhouden.”

‘Er wordt al jaren niet meer geluisterd’

Bij Middachten komt zo’n 10 procent van de inkomsten uit de bosbouw. Maar de provincie Gelderland wil flinke beperkingen invoeren bij oude eiken en beukenbossen. Op sommige locaties mag houtkap helemaal niet meer. Landgoed Middachten krijgt met beperkingen te maken. In de praktijk betekent het volgens Fennema dat houtoogst niet meer haalbaar is. “Dat is echt heel kwalijk en zorgelijk voor de lange termijn”, uit hij zijn zorgen.

Grondeigenaren zoals landgoed Middachten, maar ook nationaal park de Hoge Veluwe, willen het plan dus niet. Zij probeerden de politiek aan hun kant te krijgen. “Als het over bomen gaat, wordt er al jaren niet meer geluisterd”, stelde Jakob Leidekker van de Hoge Veluwe in het provinciehuis.

Dit is echt te rigoureus

Age Fennema, landgoed Middachten

Ook Fennema deed namens Middachten een duit in het zakje. Zijn verhaal: we willen graag meedenken en samen optrekken met de provincie. “We werken graag aan de biodiversiteit en we kunnen ook best meer doen, maar deze maatregelen zijn rigoureus en begrijpen we niet.”

‘Ze gaan het bos echt niet verkloten’

De oproep van meerdere grondeigenaren lijkt te werken. Want woensdag wil een meerderheid in de Gelderse politiek het hele plan terugdraaien. “Middachten zorgt al honderden jaren voor hun bossen, dat gaan ze echt niet verkloten. Zij willen dat bos ook tweehonderd jaar verder te brengen”, vindt Klaas Bron, Statenlid van de BBB.

De BBB-politicus vindt dat de provincie opnieuw in gesprek moet met de grondeigenaren. “Het is heel raar als wij met een papiertje in de hand denken het beter te weten. We moeten het samen doen, dat is de kunst. Dat is nu onvoldoende gelukt.”

Woensdag dienen verschillende partijen onder leiding van de ChristenUnie een voorstel in om het hele plan terug te draaien. Voor dat voorstel is een meerderheid.

De provincie wil voorafgaande aan het debat niet reageren.