Kerktoren Parkstaete in de Parkstraat tegen de vlakte (filmpje)

Kerktoren Parkstaete in de Parkstraat tegen de vlakte (filmpje). Foto: Martin Slijper

– Veel Velpenaren kennen de Phoenixkerk in de Parkstraat, in de volksmond ook bekend als de Parkstraatkerk. En vaak kennen ze ook zalencentrum Parkstaete onder de kerk. Maar dat is nu verleden tijd. De kerk en het zalencentrum met zeven zalen zijn verdwenen. De kerktoren is inmiddels gesloopt en er wordt ook al druk gebouwd.

De Phoenixkerk, geen monument, is gesloopt om daar een enorm groot appartementencomplex te bouwen. De aannemer heeft de kerktoren stukje voor stukje gesloopt met behulp van een enorme kraan. De sloop van de kerktoren trok veel bekijks van mensen die de kerk of het zalencentrum in het verleden regelmatig bezochten.

Zalencentrum Parkstaete, veel mensen zijn er wel eens geweest, is nu helemaal verdwenen. Velpenaren kwamen daar vaak voor een feestje, vergadering, cursus, training, repetitie, voorstelling, reünie, receptie of om te stemmen op het stembureau in één van de zalen.

Parkstraat – Foto: Martin Slijper

Nannie en Henri Beuker hebben na 15 jaar de deuren van Parkstaete moeten sluiten in de voormalige Velpse Parkstraatkerk. De eigenaar van het voormalig kerkgebouw, het bestuur van de protestantse Kerk uit 1915, heeft het pand aan een projectontwikkelaar verkocht om daar een acht luxe appartementencomplexen te bouwen. De kerk is overigens in 1964 door brand verwoest. Op dezelfde plek werd later de Phoenixkerk in moderne stijl gebouwd.

Parkstaete Zalencentrum Parkstraat Velp – Foto: Martin Slijper

Het nieuwe pand krijgt drie verdiepingen met acht zeer luxe appartementen. Projectontwikkelaar Nick de Boer heeft het huis naast de kerk ook opgekocht, omdat de bewoner daar niet wilde wonen tijdens de verbouwingen. Vermoedelijk gaat het huis weer in de verkoop als het nieuwe pand af is.

Kerktoren Parkstaete in de Parkstraat tegen de vlakte (filmpje) – Foto: Martin Slijper

Nog steeds drie appartementen te koop

Wie een dikke portemonnee heeft, moet snel zijn. De drie goedkoopste appartementen zijn nog te koop voor 1.3 miljoen euro per stuk. De overige vijf zijn al maanden geleden verkocht. Het nieuwe pand krijgt de naam Villa Florin. In 2024 zullen de eerste appartementen klaar zijn voor de nieuwe bewoners.