Een knagende steenmarter in je auto, hoe voorkom je dat?

Steenmarter . Foto: Mr. pixabay

– We hebben steeds vaker te maken met steenmarters. Ze knagen aan kabels en bedrading onder de motorkap. Gevolg: een uitgebrande auto en een gesmolten garagedeur. Hoe kun je dit voorkomen?

Het komt met enige regelmaat voor dat steenmarters autobranden veroorzaken. De steenmarter is een beschermde diersoort. Je mag ze dus niets aandoen. Maar wat kun je er dan aan doen? Deze vraag stelde we op sociaal media en daar kwamen deze tips uit voort.

Hertshoornspray zou een geur zijn waar steenmarters een hekel aan hebben. Een webshop die het middel verkoopt, adviseert het goedje niet in de buurt van de ventilator te sprayen, dan krijg je de lucht in de auto. Achter de koplampen en bij de accu bijvoorbeeld is voldoende.

Er zijn ook apparaatjes op de markt voor onder de motorkap, die een ultrahoge frequentie uitzenden om marters weg te houden uit auto’s, vrachtwagens en caravans. Op sociaal media zeggen mensen er baat bij te hebben, maar andere denken dat het onzin is. Het enige wat zou helpen is verlichting, daar hebben marters een hekel aan.

In de categorie huis-, tuin- en keukentips wordt ook geadviseerd een pluk hondenhaar onder de motorkap te leggen. Een ander vertelt dat je alle leidingen waar visolie voor gebruikt is moet vervangen. Marters ruiken die visgeur door de rubber heen.

‘Hardere kabels maken’

Ecoloog Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging heeft een kanttekening bij de kwestie, zo vertelt hij tegen Omroep Gelderland: “De steenmarter heeft een slecht imago, maar ik snap niet dat autofabrikanten geen betere kabels maken. Als ze hardere kabels maken, voorkomt dat schade. Maar dat gebeurt niet, omdat het een paar tientjes kost op een auto van 20.000 euro.”