Vervallen bejaardenhuis Rheden gaat tegen de vlakte

Het voormalige bejaardenhuis Rhederhof in Rheden. Foto: Martin Slijper

– Het voormalige bejaardenhuis Rhederhof in Rheden wordt gesloopt. Daarmee komt na meer dan twintig jaar eindelijk duidelijkheid.

Het zwaar verwaarloosde pand aan de Snippendaalseweg gaat mogelijk volgend jaar al tegen de vlakte, meldt Studio Rheden. Daarna komen op die plek drie nieuwe panden. Wanneer is nog onbekend.

Er komen ongeveer zestig woonzorgappartementen in drie gebouwen van maximaal vijf etages. Daaronder komt een parkeergarage.

Lange tijd was onduidelijk wat er ging gebeuren met het pand uit 1965. In de afgelopen anderhalf jaar hebben Rhedens Dorpsbelang en Ondernemersvereniging Rheden de Steeg gekeken of er een mogelijkheid was om alle betrokken partijen rond het oude bejaardenhuis aan tafel te krijgen, samen met de eigenaar, belegger Piet van den Herik uit Amsterdam.

Opknappen niet meer aan de orde

Het Arnhemse bouwbedrijf Kuiper Bouw heeft 21 jaar geprobeerd om er oorspronkelijk 69 seniorenappartementen te realiseren maar dat lukte niet. Daarom verkocht het bouwbedrijf het voormalige bejaardenhuis Rhederhof drie jaar geleden aan de investeringsmaatschappij van Van den Herik. Die liet aanvankelijk weten dat hij het vervallen pand wilde opknappen, maar dat is niet meer aan de orde.

Rhederhof werd van 1965 tot 2000 gebruikt als verzorgingshuis. Daarna zaten er nog enkele jaren asielzoekers in, maar sinds 2006 staat het pand leeg en diende het een tijdje als antikraakpand en oefenterrein voor politie en brandweer.

Begin december 2020 schoot een arrestatieteam op een illegale bewoner die brandbommen gooide naar de politie en een deurwaarder. Die had een ontruimingsbevel bij zich. De man kon worden aangehouden.