Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond

Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper
Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Na 23 jaar komt er eindelijk steeds meer duidelijkheid over het voormalige Rhedense bejaardenhuis Rhederhof aan de Snippendaalseweg in Rheden. Het zwaar verwaarloosde pand wordt mogelijk al in 2024 gesloopt en daarna komen er drie nieuwe panden. Wanneer precies is nog onbekend.

Piet van den Herik, sinds drie jaar de eigenaar van het pand, heeft vrijdag een convenant getekend met alle partijen die in het verleden verzet hebben aangetekend.

Lange tijd was er onduidelijk wat er gaat gebeuren met het pand uit 1965. In de afgelopen anderhalf jaar hebben Resie Oude Luttikhuis en Fons Rengers namens Rhedens Dorpsbelang en Alex Meerdink namens Ondernemersvereniging Rheden de Steeg gekeken of er een mogelijkheid was om alle betrokken partijen aan één tafel te krijgen.

Uiteindelijk lukte het deze initiatiefnemers om de nieuwe eigenaar Piet van den Herik samen met de alle betrokken partijen bij elkaar aan tafel te krijgen. Dit zijn Natuurmonumenten, Bond Heemschut Gelderland, Natuur en Milieu Gelderland en Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom.

Nieuwe plannen voormalige Rhedense bejaardenhuis Rhederhof Rheden – Foto: Martin Slijper

Convenant

Samen hebben ze gewerkt aan een oplossing voor het opnieuw bouwen en inrichten van het terrein van het oude bejaardenhuis Rhederhof aan de Snippendaalseweg naast Villa Rhederhof wat inmiddels weer te huur staat maar van binnen nog steeds moet worden verbouwd.

Dit is allemaal vastgelegd in een convenant wat vrijdag in Rheden is ondertekend door alle partijen. Nu het convenant is getekend zijn ook alle oude bezwaren meteen ingetrokken.

Er komen nu ongeveer 60 woonzorg appartementen in drie gebouwen van maximaal vijf etages. En daaronder komt nog een parkeergarage. Afgesproken is onder andere dat de geplande bovenste verdieping voor de helft verdwijnt. Dat betekent ook dat de helft van de geplande appartementen verdwijnen op die verdieping. Dat wordt vervangen door een ruime daktuin.

Ook wordt er nog gewerkt aan een terrein inrichtingsplan. Het pand wordt ook verdiept aangelegd en krijgt tevens een groene gevel. En de entree wordt aanzienlijk verbeterd. Daarnaast komt er bijvoorbeeld ook een veel grotere ecozone dan gepand. Dat is een verbindingszone voor onder meer dassen, vleermuizen, marters, ringslangen, hazelwormen en exotische planten.

Ondertekening convenant Rhederhof Rheden – Foto: Martin Slijper

72 seniorenappartementen

Het Arnhemse bouwbedrijf Kuiper Bouw heeft 21 jaar geprobeerd om er oorspronkelijk 69 seniorenappartementen te realiseren maar dat lukte niet. In 2014 kreeg het bedrijf hiervoor een omgevingsvergunning van de gemeente. Maar hier kon geen gebruik van worden gemaakt zonder de bijbehorende vergunning op basis van de Wet Natuurbescherming (Nb-vergunning). Sinds 2012 is deze Nb-vergunning al vier keer ingetrokken c.q. vernietigd na bezwaarschriften van diverse tegenstanders.

Voormalig eigenaar Kuiper Bouw wilde er jaren lang drie appartementencomplexen bouwen voor ouderen met een zorgindicatie. Maar diverse instanties maakte bezwaar waaronder Stichting tot Behoud van Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom, Vereniging Natuurmonumenten, Gelderse Natuur en Milieu Federatie, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal en de stichting Behoud Karakter Velp.

Daarom verkocht bouwbedrijf Kuiper Bouw het voormalige bejaardenhuis Rhederhof in december 2020 maar aan de Amstelveense investeringsmaatschappij De Houten Steen Holding BV, een bedrijf van de 60-jarige Amsterdamse belegger Piet van den Herik. Deze investeringsmaatschappij blijft ook gebruik maken van de huidige omgevingsvergunning van de gemeente maar nog niet van de tweeledige natuurvergunning van de provincie.

Drie jaar geleden liet eigenaar Piet van den Herik nog weten dat hij de oude ruïne eigenlijk wilde opknappen, mocht nieuwbouw als gevolg van het verzet onmogelijk blijken, maar vrijdag liet hij weten dat dit niet meer aan de orde was. Hij is blij dat er nu een convenant ligt en ze verder kunnen. Piet van den Herik, woonachtig in Amsterdam, heeft in anderhalf jaar ruim veertig keer met alle partijen uit de regio aan tafel gezeten om samen afspraken te maken om tot een convenant te komen.

Proost – Foto: Martin Slijper

Landgoed

Op dit moment loopt er ook nog een onderzoek door de gemeente en provincie of het oude landgoed kan worden hersteld. Het hele gebied is 15 hectare groot. Het gebied van het voormalige bejaardenhuis is vier hectare groot dus er blijft nog 11 hectare landgoed over. Dit is van Bernhard ten Brinke van Villa Rhederhof, familie Rutten en familie Ooievaar.

Pieter van den Herik, Paul Hofman en Gea Hofstede – Foto: Martin Slijper

Geschiedenis

Rhederhof werd van 1965 tot 2000 gebruikt als verzorgingshuis. In het complex hebben daarna nog enkele jaren asielzoekers gezeten, maar sinds 2006 staat het pand helemaal leeg. Omdat het lange tijd leeg stond heeft het ook nog een tijdje gefunctioneerd als antikraakpand. Ook hebben politie en brandweer het nog diverse keren gebruikt als oefenterrein. En in 2022 werd er nog een keer brand gesticht. Ook moest een arrestatieteam drie jaar geleden nog een man aanhouden die daar brandbommen gooide naar de politie.

Informatieavond

Op dinsdag 28 november ’23 wordt er ook nog een informatieavond die meer wil weten over de toekomst van het voormalige bejaardenhuis aan de Snippendaalseweg in Rheden in Ons Huis van 19.30 uur.

Proost – Foto: Martin Slijper

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond
Zie ook: Vervallen bejaardenhuis Rheden gaat tegen de vlakte
Zie ook: Plannen voor sloop voormalig verzorgingshuis Rhederhof in Rheden
Zie ook: Opnieuw brandstichting bij voormalig Rhederhof
Zie ook: Tbs voor arbeidsmigrant die brandbommen gooide bij Rhederhof
Zie ook: Beveiliger misbruikt sloopwoningen naast voormalig Rhederhof
Zie ook: Politie schiet op man die brandbommen gooit bij oud bejaardentehuis in Rheden