Per direct landelijke ophokplicht

De ophokplicht gaat per direct in. Foto: ANP

Er geldt per direct een landelijke ophokplicht na twee nieuwe uitbraken van vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij dinsdag besloten.

De ophokplicht komt er nadat in korte tijd uitbraken zijn vastgesteld in Renswoude (Utrecht) en Middelie (Noord-Holland).

Vorig jaar werd op 5 oktober al een landelijke ophokplicht ingesteld. Die duurde lang, tot 6 juli van dit jaar. In de Gelderse Vallei duurde de ophokplicht zelfs nog langer: in dit pluimveerijke gebied werd de ophokplicht pas tien dagen (!) geleden beëindigd. Nu moet het pluimvee in die regio weer per direct en voor onbepaalde tijd naar binnen.

Voor welke dieren geldt het?

De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen. Zo moet de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels kleiner worden.

De dieren in Renswoude en Middelie zijn allemaal geruimd. Binnen de 1-, 3- en 10-kilometerzone van de bedrijven liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod.