Dit zijn volgens jullie de kandidaten om trainer van Vitesse worden

Van links naar rechts: Maurice Steijn

– Phillip Cocu stapte zaterdagavond na de nederlaag tegen SC Heerenveen op als trainer van Vitesse. Maar met wie moet de club nu verder? Lezers van Omroep Gelderland noemen clubicoon Theo Janssen het vaakst als nieuwe trainer. Ook Maurice Steijn en Edward Sturing worden voorgesteld als opvolger.

Van deze drie beschikken alleen Steijn en Sturing over de benodigde papieren om hoofdtrainer van een betaald voetbalclub te zijn. Janssen mag tijdelijk voor de groep staan, zoals hij nu al doet met Chris van der Weerden en keeperstrainer Raimond van der Gouw. Zij krijgen maximaal een maand dispensatie, dus tot vlak voor de winterstop.

Via Facebook vroegen we ons publiek wie Cocu idealiter opvolgt in Arnhem.

“Een toptrainer van buitenaf is geen optie. Salaris is niet te betalen. Tevens wil niemand zijn handen branden aan een groep die niet eredivisiewaardig is. Je bent afgebrand voor je het weet”, stelt Hennie Walvius.

“Het ligt niet aan Phillip Cocu. Hij is een Vitesse-man en het raakt hem erg om met zo’n omstandigheden waar Vites in zit. Vorig seizoen ging het nog goed, maar Cocu kan het niet volhouden. Het duurde veel te lang dat overname nog steeds niet rond is”, vindt Tim uit Zutphen.

Zevende keer trainer van Vitesse?

Vitesse kan de vacature intern wel oplossen door de 60-jarige Edward Sturing – nu hoofd opleidingen bij Vitesse – aan te stellen. Het zou de zevende keer zijn dat de oud-international trainer van Vitesse wordt, al dan niet op interim-basis. En dat laatste wil hij per se niet. Sturing wil het alleen doen als hij voor een langere periode wordt aangesteld.

“Voorlopig Edward Sturing met Theo Janssen als assistent-coach. Overigens vind ik dat Phillip Cocu wel degelijk iets te verwijten valt. Op enkele spelers na staat er weliswaar te weinig kwaliteit op het veld, maar de coaching door Cocu had absoluut beter gekund en gemoeten!”, vindt Bert Schaart. “Sturing maar niet om de zooi op te laten ruimen. Maak hem maar vaste trainer”, benadrukt Natascha Lam.

Een aantal mensen kiest voor Nicky Hofs. Maar de huidige trainer van Vitesse Onder-21 beschikt, net als Janssen, niet over het juiste diploma. Hij is daar overigens wel mee bezig, maar nu aan het roer staan bij Vitesse 1 komt voor hem ook te vroeg.

Vertrouwen in Maurice Steijn

Opvallend vaak wordt Maurice Steijn genoemd, de trainer die recent werd ontslagen bij Ajax. Ondanks die zwakke beurt in Amsterdam zien veel Facebookbezoekers het nog wel in hem zitten.

Ook veel oudgedienden passeren de revue: Guus Hiddink, Fred Rutten, Louis van Gaal, Dick Advocaat, Henk ten Cate, Aad de Mos en Gertjan Verbeek worden stuk voor stuk genoemd. Maar ook namen als Winston Bogarde, Peter Hyballa (ex-NEC), Marco van Basten, Sjors Ultee en Mike Snoei (ex-Vitesse en ex-De Graafschap) worden genoemd.

Nieuwe naam voor volgend duel

Een woordvoerder van Vitesse zegt dat de club binnen de komende interlandperiode een oplossing denkt te hebben gevonden. Dan wordt dus duidelijk wie vanaf de uitwedstrijd tegen Ajax, op zaterdag 25 november, de scepter zwaait bij de hekkensluiter van de eredivisie. Jacques Smits heeft er een hard hoofd in: “Geen respectabele trainer durft deze uitdaging aan te gaan met deze hopeloze selectie, alleen een golddigger die een half seizoen goed geld wil maken.”