Vitesse wil Sturing als hoofdtrainer tot minimaal de winterstop

Edward Sturing moet Vitesse de komende weken uit het slop trekken. Foto: Orange Pictures

– Vitesse wil de eerste seizoenshelft afmaken met Edward Sturing. Het huidige hoofd opleidingen moet Vitesse in rustiger vaarwater brengen met betere sportieve prestaties. Na de winterstop denkt de Arnhemse club aan een coach van buitenaf.

Technisch directeur Benjamin Schmedes werkt achter de schermen koortsachtig aan een constructie die Vitesse zo snel mogelijk uit een diepe crisis moet halen. De dramatische thuisnederlaag tegen SC Heerenveen van afgelopen zaterdag deed Phillip Cocu besluiten op te stappen. Hij verlangde geen afkoopsom en nam ook in stijl afscheid van zijn spelers en stafleden.

Gesprek met Schmedes

Schmedes sprak deze week met clubicoon Theo Janssen, Chris van der Weerden en Nicky Hofs. Maar de clubleiding ziet in de ervaren Sturing (60) de ideale man om de zwalkende ploeg voor minimaal vier weken uit het slop te trekken. Hij slaagde daar al een aantal keren in bij Vitesse. Zondag liet hij bij Omroep Gelderland optekenen dat hij de club die in zijn hart zit niet in de steek zal laten en graag wil helpen. Zo denkt de inwoner van Eerbeek er enkele dagen later nog steeds over.

Donderdag voerde Sturing ook zijn eerste gesprek met Schmedes. Daarin polste de Duitser hem of hij interesse heeft in de vacante functie. Sturing, als enige in het bezit van het hoogste trainersdiploma bij Vitesse, zal op zijn beurt ook zeker met een aantal wensen zijn gekomen richting de technisch directeur. Ook zal hij zijn vragen hebben gesteld over de nabije toekomst van Vitesse en de sportieve mogelijkheden in de winterstop. “Er is ontzettend veel onzekerheid’, stelde Sturing zondag vast.

Vers bloed

Ook de supportersraad en de Raad van Commissarissen steunen de optie Sturing, waardoor er binnen Vitesse een stevig draagvlak bestaat om de voormalig rechtsback naar voren te schuiven. Na de winterstop overweegt de clubleiding om een nieuwe trainer aan te trekken. Dat is momenteel de denkrichting.

Er is binnen de begroting wat financiële ruimte ontstaan, omdat Cocu niet meer betaald hoeft te worden. Dat scheelt minimaal vier ton aan salaris. Overigens moet de RvC zijn goedkeuring nog geven als Schmedes er met Sturing uitkomt. Dat orgaan wordt momenteel gevormd door Peter van Bussel en de Rus Andrey Soloviev die zich vanuit Moskou nog altijd zeer betrokken voelt bij Vitesse.

Een verbinder

De supportersraad zou in de nabije toekomst graag een energieke Nederlandse trainer zien. Die moet ook als een ‘verbinder’ verschillende geledingen binnen de aangeslagen club weer wat dichter bij elkaar kan brengen. Maar ook een langer verblijf van Sturing als hoofdtrainer sluiten zij zeker niet uit.

Sturing zal de komende dagen een concreet voorstel ontvangen van Schmedes. Daarin worden ook twee assistenten naar voren geschoven, maar het is dus de bedoeling dat de Eerbeker de kar gaat trekken. Als hij de loodzware uitdaging aanneemt, ligt het voor de hand dat Theo Janssen en Chris van der Weerden in hun huidige rol actief blijven en Sturing gaan ondersteunen op het veld. Het duo is deze week ook begonnen aan de trainingen.

Nicky Hofs

Maar ook Nicky Hofs geldt als een serieuze kandidaat om assistent te worden bij het eerste. De voormalig middenvelder, ook hij heeft dus met Schmedes gesproken, onderhoudt al jaren een goede band met Sturing. Hofs is echter ook trainer van Vitesse Onder-21 en daar zou Schmedes dan weer een vervanger voor moeten vinden. Dat geldt overigens ook voor de functie van hoofd opleidingen als Sturing toehapt. Vitesse heeft daar inmiddels een interne kandidaat voor op het oog.

Nog vijf voor de winterstop

Het streven is dat uiterlijk zondag spijkers met koppen worden geslagen. De selectie heeft op dit moment een aantal dagen vrij. Maandag wordt de training weer hervat. Het eerste duel met een nieuwe (interim-) hoofdtrainer voor de groep is een uitwedstrijd tegen Ajax. Een week later gaat Vitesse op bezoek bij Fortuna Sittard. Voor de winterstop wordt er dan verder nog gespeeld tegen Heracles Almelo (thuis), Almere City FC (uit) en SC Heerenveen (thuis) in de tweede ronde van de beker.

‘Iedereen moet nu verantwoordelijkheid nemen’

Sturing reageerde woensdagmiddag op de huidige situatie. Toen had hij naar eigen zeggen nog geen contact gehad met Schmedes. Dat gebeurde dus wel op donderdag. “Ik vermoed dat ze nog wel bij me terechtkomen’, sprak Sturing toen. “Ik wil helpen daar waar het goed is voor de club. Iedereen moet in deze zware tijd zijn verantwoordelijkheid nemen.”