Gelderland wil wolf afschieten die meermaals vee aanvalt

Wolf. Foto: Pixabay

– De provincie Gelderland wil een wolf die meermaals beschermd vee aanvalt afschieten. Dat heeft het Gelders bestuur dinsdag besloten.

Een wolf die binnen een week twee keer langs een wolfwerend hek weet te komen mag van de provincie worden afgeschoten. Het is een voorstel van het Gelders college, de politiek moet zich er nog over buigen.

De wolf is een beschermd dier en er gelden strenge regels. Zo dwarsboomde de rechter al meermaals het plan om met een paintballgeweer in actie te komen bij een niet-schuwe wolf.

Toch denkt de provincie dat het mogelijk is om wolven die meerdere keren vee hebben aangevallen, af te schieten. “Wij denken dat het kan en dat het moet. In Europa gebeurt dit ook en ik kan me niet voorstellen dat Nederland het enige land is waar dat niet kan”, zegt gedeputeerde Harold Zoet tegen Omroep Gelderland.

‘Beschermde dieren kunnen niet vogelvrij zijn’

Volgens Zoet zijn de argumenten van de provincie voldoende. “Het kan niet zo zijn dat alle weidedieren ondanks dat ze goed beschermd zijn vogelvrij worden verklaard. Of dat mensen zich onveilig voelen, ik heb gesprekken gevoerd op de Veluwe, er zijn echt heel veel bezorgde ouders vanwege de wolf.”

De provincie maakte dinsdag ook bekend meer geld uit te trekken voor maatregelen om aanvaringen met de wolf te voorkomen. De subsidies gelden tot nu toe alleen voor schapenhouders, de provincie wil dat alle weidedieren met subsidie beschermd kunnen worden. Het gaat dan om wolfwerende hekken.

Zoet zegt dat er inmiddels tachtig wolven in Gelderland zijn. “Dat is echt het maximale wat we kunnen dragen. Dat is ons verhaal in Brussel, we hebben al gesprekken gehad met minister Van der Wal en we vinden dat we in de toekomst aan beheer moeten gaan werken.”