Wat gebeurt er met die gevonden sarcofaag?

De houten sarcofaag lag op het bankje in het bushokje. Foto: Sebastiaan Kleijn / Persbureau Heitink

– Drie vriendinnen (12) deden woensdag een opmerkelijke vondst: een sarcofaag in een bushokje in Rheden. De gemeente geeft aan dat de gevonden sarcofaag in een bushokje niet vernietigd zal worden. Museumpark Orientalis wil de gevonden sarcofaag graag hebben. Dit laat woordvoerder Gerton Hermers van het park weten. “Het past goed binnen ons aanbod”, aldus Hermers.

De gevonden sarcofaag in een bushokje in Rheden maakte veel reacties los. Velen gaven aan de sarcofaag wel te willen overnemen. Zo ook het Museumpark, dat zich inmiddels bij de gemeente heeft gemeld. “We hebben contact gehad met de gemeente en zij hebben ons verteld dat ze de sarcofaag nog drie maanden op de gemeentewerf houden. De eigenaar van de sarcofaag heeft dan de gelegenheid om zich te melden. Als dit na drie maanden nog niet is gebeurd wordt er een andere bestemming voor gezocht.”

Egyptische tombe

Hermers hoopt dat zijn park dan nog bovenaan de lijst staat. “Het kan natuurlijk ook dat ze hem binnen de gemeente houden, maar ik denk dat de sarcofaag een algemeen nut zal hebben in ons park”.

Zeker voor kinderen is het leuk om zoiets te zien

Orientalis heeft een Romeinse straat met een Egyptisch huis en daarnaast een nagebouwde Egyptische tombe waar de sarcofaag goed op zijn plaats zou zijn. “We vertellen verhalen en daar zou deze sarcofaag goed aan kunnen bijdragen. Zeker voor kinderen is het leuk om zoiets te zien.”

Kitscherige kast

Op de vraag of het om een echte Egyptische sarcofaag gaat kan Hermers een duidelijk antwoord geven. “Absoluut niet. Het ziet ernaar uit dat het een kitscherige kast is. Misschien iets waar je drank in kwijt zou kunnen. Echt een Las Vegas object.”

De gemeente Rheden bevestigt dat de sarcofaag voorlopig opgeslagen blijft. “We behandelen dit als een gevonden voorwerp en daarvoor krijgt de rechtmatige eigenaar altijd drie maanden de tijd om zich te melden”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Rheden.

Mocht de rechtmatige eigenaar zich niet melden dan is er in ieder geval genoeg belangstelling voor de sarcofaag. “We hebben al veel telefoontjes gehad van mensen die de sarcofaag wel wilden hebben, daar kunnen we voorlopig dus nog niet op in gaan”, aldus de woordvoerder.

Sarcofaag vergeten?

Wat er met de sarcofaag gaat gebeuren als de eigenaar zich niet meldt, daar kan de gemeente nog niets over zeggen. Ook over een mogelijke eigenaar is nog niets bekend: “Wel denken we dat de sarcofaag er bewust is neergelegd, maar door wie dat blijft gissen.”