‘We schrokken nogal’, Julia (12) deed bizarre vondst in bushokje

De gevonden sarcofaag in het bushokje. Foto: Julia Kremer

– De bizarre vondst van een sarcofaag in de gemeente Rheden is weinig mensen ontgaan. De vriendinnen Julia Kremer, Tess Rijneveld en Angelina de Kruif (12) kwamen onderweg naar school de doodskist tegen in een bushokje.

“We waren op weg naar school, en Julia fietste vast een stukje vooruit omdat ze nog een brief moest posten”, vertelt Angelina. De meiden zagen toen iets vreemds in het hokje liggen en kwamen dichterbij om het te bekijken. “We schrokken er nogal van”, vertellen ze. “Het zag er heel echt uit.” Ze maakten foto’s van de sarcofaag en deden hem zelfs even open. Een mummie troffen ze niet aan. De kist bleek leeg.

Groene slang

Veel tijd om de sarcofaag te inspecteren hadden de meiden helaas niet. “We moesten op tijd op school zijn, dus toen zijn we verder gefietst”. Eenmaal op school lieten Julia en haar vriendinnen de foto van de bijzondere vondst aan hun geschiedenisdocent zien. “Hij legde aan ons uit dat het een soort doodskist is”, vertellen ze.

Geschiedenisdocent Jos Jansen dacht niet dat het om een echte sarcofaag ging: “Het zal wel een grap van studenten zijn, of misschien wel een fanatieke verzamelaar die ervan af moest.” Na schooltijd gingen de meiden weer terug om te kijken naar de sarcofaag. “Er zaten toen een groene slang en een ketting omheen.”

’s Avonds was de sarcofaag weggehaald.

Vernietigen

Waar iedereen het wel over eens is, is dat het zonde zou zijn om zo’n vondst te vernietigen. Dit gebeurt namelijk wel eens bij gevonden voorwerpen. “Ik zou het jammer vinden als de gemeente dit vernietigt. Je kan dit goed gebruiken om mensen iets te leren”, vertelt de geschiedenisdocent van de meiden.

Ook op sociale media was daar verontwaardiging over. “Laat ze normaal doen en vernietig de sarcofaag niet”, reageert Jelle.

Jesse zegt: “Ik ben niet bekend met sarcofagen, maar deze ziet er wel oud uit. Weten de mensen die hem gaan vernielen wel zeker dat het geen historische waarde heeft?”

Ook Stefanie vraagt zich af waarom iemand zo’n vondst zou vernietigen: “Aangezien ik geschiedenis nogal waardeer, vond ik het vreemd dat het zomaar vernietigd zou worden.”

De gemeente Rheden heeft inmiddels bevestigd dat de sarcofaag niet vernietigd wordt. “We behandelen dit als een gevonden voorwerp en zullen het daarom drie maanden bewaren zodat de rechtmatige eigenaar zich kan melden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.