Actie op landbouwschool: ‘breek banden intensieve landbouw’

Minister van der Wall bij actievoerder Foto: Omroep Gelderland
Minister van der Wall bij actievoerder Foto: Omroep Gelderland

VELP – Een groep studenten heeft het bezoek van demissionair minister Christianne van der Wal aan de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in Velp aangegrepen voor een noodkreet. Ze willen dat de school de banden verbreekt met intensieve landbouwbedrijven.

“Meer (bio)boeren. Minder bullshit.” staat er op een spandoek. “Mijn lekkere aardappelen zijn bespoten!”, staat op een bord geschreven. Aandachtig leest de minister de teksten en gaat met de actievoerende studenten in gesprek.

Het is niet de eerste keer dat een aantal studenten van hogeschool Van Hall Larenstein actie voert. In mei van dit jaar bezetten ze de school al een paar dagen totdat de politie de school ontruimde. Hun boodschap op deze maandagochtend blijft dezelfde. Maar de boodschap is voor hen nog wat urgenter na de verkiezingen.

Banden verbreken

Actievoerder Arvid Volborth heeft zich als boer verkleed en legt de actie uit: “Van Hall Larenstein heeft nog steeds banden met de intensieve landbouw. En wij vinden dat dat niet meer in de tijd past.”De actievoerders vinden dat de school moet stoppen met banden met vervuilende bedrijven en zich moet richten op een transitie in de sector.

Volgens Volborth heeft Larenstein als school een belangrijke taak daarin: “We zien in de verkiezingen dat een heel groot deel van Nederland niet gelooft in klimaatverandering. Ik denk dat onderwijsinstellingen een rol hebben om dat aan te kaarten.”

Van buiten naar binnen

Deze maandagochtend mochten de studenten in eerste instantie geen actie voeren in de school, maar moesten ze buiten blijven. Ze hadden daarom hun mond afgeplakt met schilderstape, omdat ze vonden dat ze monddood werden gemaakt. Toch mochten ze later gewoon binnen. Bestuursvoorzitter Jan van Iersel vertelt: “Wij zijn met de veiligheid bezig voor iedereen. Wij wisten dat de minister kwam, heel veel externe mensen op bezoek. Dus we hebben ze gevraagd buiten te gaan staan vanochtend. Maar het regent, en ze maken geen gedoe. Dus zo is het prima.”

Van Iersel benadrukt dat school en de actievoerende studenten aan dezelfde kant staan: “Wij erkennen de klimaatproblematiek ook. Alleen wij hebben een andere opvatting hoe je daarmee omgaat.”

Minister maakt zich geen zorgen

De demissionair minister denkt dat ze redelijk op één lijn zit met de studenten, en dat die zich niet meer zorgen hoeven te maken na de verkiezingsuitslag van vorige week: “Los van de verkiezingsuitslag. Ik denk dat de opgave is dat natuur en boeren niet tegenover elkaar staan. Maar dat landbouw en natuur hand in hand gaan. Ik ken zelf heel veel boeren die allemaal vanuit hun natuur-hart hun werk doen. En dat mag alleen maar meer, wat mij betreft. Ik denk niet dat de verkiezingsuitslag zegt ‘we moeten meer intensieve landbouw’.”

Volgens Van der Wal weten we allemaal dat de agrarische sector verder moet verduurzamen. Dat er meer balans moet zijn tussen onze economische activiteiten en onze natuur: “Natuurlijk een nieuwe verkiezingsuitslag is een nieuwe realiteit, maar ik ben het heel erg met hun eens dat natuur en boeren niet tegenover elkaar staan.”