Rozendaler naar rechtbank voor dubbele moord: wat dreef hem?

De McDonald's waar de schietpartij plaatsvond. Foto: ANP

– Wat dreef de nu 34-jarige verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal toen hij de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar doodschoot? In een bomvolle McDonald’s in Zwolle maart vorig jaar? Die vraag staat dinsdag en donderdag centraal in de rechtbank, waar deze geruchtmakende zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Elf kogels brachten de beide broers op 30 maart 2022 om het leven in het volle fastfoodrestaurant. Onder toeziend oog van ouders met kinderen, vele jonge medewerkers en een voetbalclub die daar kwam voor een feestelijke afronding van een zojuist gespeeld toernooi. Allen renden na de schietpartij in paniek naar buiten.

Nog diezelfde avond meldt Ü zich op het politiebureau waar hij bekent de schutter te zijn geweest.

Geleend geld en afpersing

De zoon van een van de slachtoffers lijkt een belangrijke spil in het verhaal. Ü zou hem grote bedragen met deels geleend geld hebben gegeven om te investeren. Het zou gaan om ten minste een miljoen euro, waarvan een deel mogelijk uit misdaad afkomstig is. Toen bleek dat het geld vastzat in Turkije en geen rendement opleverde, zou hij zich geen raad meer hebben geweten.

Ü zou vervolgens meerdere malen bedreigd en afgeperst zijn door de familie van de slachtoffers, onder meer om steeds maar meer geld te geven. Toch zijn die eventuele bedreigingen volgens het OM niet per se te linken aan de fatale schietpartij. “Er is geen bewijs in het strafdossier dat de slachtoffers, Ali en Hüseyin, de verdachte zelf ook hebben bedreigd.”

‘Dat conflict vormt de basis’

Wel is de officier van justitie het eens met de verdediging van de verdachte dat er een conflict bestond tussen de zoon van slachtoffer Ali en de verdachte, bleek tijdens een eerdere zitting. “Dat conflict staat buiten kijf en vormt de basis voor dit dossier.”

De zoon van Ali, genaamd Ozan, verbleef tot nog toe in Turkije. Hij zou daar een soort jetsetleven leiden. Er zouden afspraken zijn gemaakt om hem te verhoren. Deze week zal blijken of dat is gelukt. Er zouden doodsbedreigingen van hem aan Ü in het dossier zitten. Ü heeft aangifte tegen Ozan gedaan.

‘Geval van psychische overmacht’

Veysel Ü. wordt door het OM verdacht van moord of doodslag. Zijn advocaten, Esther Blok en Michel van Stratum, betwisten dat sprake is geweest van een koelbloedige liquidatie. “Alles wijst erop dat onze cliënt lange tijd is opgelicht, afgeperst en met de dood bedreigd. Het lijkt op een geval van psychische overmacht.”

De familie van Ü is niet onbekend in de omgeving van Arnhem. Het zou een gerespecteerde ondernemersfamilie zijn met een groothandel in Velp. Die familie wordt nu wel in verband gebracht met de wietmaffia en zou hun groothandel in Velp hebben gebruikt voor het witwassen van geld uit de heroïnehandel.

Vrouw en kinderen

Ü heeft een vrouw en twee kinderen. Vlak voor zijn vermeende daad werd hij opnieuw vader. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis probeerde Ü zelfmoord te plegen door een 13 centimeter lange spijker in te slikken. Dat overleefde hij. Dinsdag zal blijken of hij zelf bij zijn zaak aanwezig is.