30 jaar cel geëist voor dubbele moord in McDonald’s

Bij de schietpartij in maart vorig jaar kwamen twee broers om het leven. Foto: ANP

– Het Openbaar Ministerie eist dertig jaar cel tegen Veysel Ü., de verdachte van de dubbele moord in de McDonald’s in Zwolle. De Rozendaler zou op 30 maart vorig jaar de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar om het leven hebben gebracht.

De OvJ begon donderdag met een van de vele voorbeelden van mensen die getraumatiseerd zijn door het gruwelijke schouwspel dat zich daar afspeelde. Hij beschrijft een op het eerste gezicht ‘alledaags tafereel’ op 30 maart 2022 van een tafeltje in die McDonald’s: een dienblad met onder meer een Happy Meal en een flesje water.

‘Pop kijkt de zaak in’

“Een pop kijkt de zaak in”, neemt de OvJ ons mee. “Het meisje van wie de pop is en haar moeder zijn er niet. Op minder dan 5 meter afstand van deze tafel liggen de levenloze lichamen van de broers Hüseyin en Ali.”

De broers stierven terwijl Maria en haar 2-jarige dochter de McDonald’s uitvluchtten, weet de OvJ. De mensen die daar waren, zijn nog niet eens de grootste slachtoffers, stelt hij. Dat is de familie van de vermoorde broers.

Voorbedachte rade

Dat Veysel de dader is, leidt volgens de OvJ geen twijfel. De Rozendaler zou bovendien voldoende tijd hebben gehad om zich te beraden, waardoor hij voorbedachten rade concludeert. Bedreiging van de slachtoffers richting Veysel zoals hij zelf betoogt, is niet aannemelijk en er zijn geen argumenten voor ontoerekeningsvatbaarheid, meent de OvJ.

Direct na het horen van de strafeis vroegen de advocaten van Veysel een uur schorsing, om zich voor te bereiden op hun reactie.

Volg het vervolg van de zaak in dit liveblog: