Schutter dubbele moord McDonald’s: dader, of ook slachtoffer?

Rechtbanktekening van de 34-jarige Veysel Ü. Foto: ANP ALOYS OOSTERWIJK

– Dat Veysel Ü. uit Rozendaal de dubbele moord in de McDonald’s pleegde, daarover zijn alle partijen het donderdag in de rechtbank eens. Maar is Veysel naast dader ook slachtoffer van een aantal familieleden die hem ‘gewetenloos financieel te grazen hebben genomen’?

Volgens de advocaten van Veysel Ü. gingen er aan de schietpartij op 30 maart 2022 in het gesprek in de McDonald’s doodsbedreigingen aan het adres van hun cliënt vooraf. Zijn handelen is dan ook te verklaren vanuit een ‘plotselinge hevige drift’, meent de advocaat. “Het was een niet geplande daad door een hevige gemoedsopwelling door de onverwachte bedreigingen in het gesprek.”

Geen moord, maar doodslag

Dat betekent volgens haar dus geen voorbedachten rade en daarom doodslag in plaats van moord op de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar. De geëiste 30 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, zou daardoor ook veel lager uitvallen.

Maar de structurele bedreigingen vanuit de familie Torunlar gaan verder dan dat, betogen de advocaten. Het zou een familie zijn waarvan Ozan de godfather is, wordt gesproken met verwijzing naar de maffia. Ozan is de zoon van Ali. Van hem zitten er wel duidelijke bedreigingen richting Veysel in het dossier. “Ze hersenspoelen je en weten onder je huid te kruipen”, zou een van de getuigen hebben gezegd.

‘Mensen zijn doodsbang’

“Mensen zijn bang. Doodsbang. En schamen zich dat zij slachtoffer zijn geworden”, betoogt de advocaat van Veysel. Volgens hem is Veysel naast dader ook slachtoffer. “Hij wil dat ook daar serieus onderzoek naar plaatsvindt.”

De OvJ ziet geen bewijs voor de dreigementen die de doodgeschoten broers aan Veysel zouden hebben gericht. Het beeld dat wordt opgeworpen van de slachtoffers is volgens hem volledig oncontroleerbaar. “Als het al niet verzonnen is.”

‘Sorry voor alles’

Veysel, die de hele week nauwelijks een vraag beantwoordde, toont op het laatste moment nog iets van spijt. “Ik vind het vreselijk voor iedereen. Sorry voor allemaal. Sorry voor alles”, zegt hij op bedrukte toon. “En bedankt hè”, klinkt het cynisch vanaf de tribune vanuit een van de nabestaanden.

18 december uitspraak

Het woord is nu aan de rechter. Was er sprake van voorbedachten rade en dus moord? Of is het doodslag? En werd Veysel naar het oordeel van de rechter ernstig bedreigd door de broers Torunlar? Of komt de rechter juist tot een zwaardere straf en meent die dat levenslang passend is? Op maandag 18 december om 13.00 uur volgt de uitspraak.

Lees hier meer over hoe beide zittingsdagen deze week verliepen: