Krijgt Rheden een buurtgemeente met een kerncentrale?

Kerncentrale. Foto: Pixabay

– Krijgt de gemeente Rheden één kilometer verderop een kerncentrale? In de gemeente Duiven, dat is in Velp aan de andere kant van de IJssel, denkt men er hard over na en gaat men dit onderzoeken.

De kerncentrale, een zogeheten Small Modular Reactor, kortweg SMR, zou dan komen op bedrijventerrein InnoFase in de gemeente Duiven. Dit is aan de andere kant van de IJssel bij Velp naast de twee windmolens van 200 meter hoog en naast vuilverbrander AVR waar Velpenaren nu al op uitkijken.

Over wat voor kerncentrale gaat dit? Wat is een SMR precies? Dit is een kernreactor van een kleiner formaat dan de gebruikelijke reactoren die je nu in bestaande kerncentrales vindt, zegt woordvoerder Willem Boersma van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming tegen mediapartner Omroep Gelderland.

Bij een ‘gewone’ kerncentrale wordt de reactor ter plekke gebouwd, bij een SMR ligt dat anders. Boersma: “Bij SMR’s worden verschillende onderdelen in modules in centrale fabrieken gemaakt, niet op de plaats waar de reactoren uiteindelijk komen te staan. Op de uiteindelijk locatie worden deze onderdelen in elkaar gezet.” Dit type is dus veel kleiner dan bekende kerncentrales, bijvoorbeeld zoals die in Borssele.

Maar hoe groot is de reactor dan in praktijk? Joost van den Broek van de Nuclear Research Group: “De omvang voor een SMR varieert van enkele zeecontainers voor de kleinste, tot enkele voetbalvelden voor de grootste. Een kleinere reactor is makkelijker in te passen in het energiesysteem. De inmiddels gesloten kerncentrale Dodewaard kun je qua omvang vergelijken met een SMR. Die was echter niet modulair gebouwd, maar een uniek exemplaar.”

De gemeente Duiven zegt dus serieus te willen onderzoeken of een eigen kerncentrale in haar gemeente haalbaar is. “Er moet zorgvuldig worden afgewogen wat de voor- en nadelen zijn van een kleine kerncentrale op InnoFase. Hoe die kerncentrale er dan mogelijk uit komt te zien, is op dit moment nog niet duidelijk. Er is nog geen beeld van de omvang of de fabrikant van een mogelijke kleine kerncentrale“.

Hoe snel kan zo’n kerncentrale er staan?

Er wordt op dit moment alleen gekeken naar de haalbaarheid, dus het hele idee kan ook nog worden afgeblazen. Volgens NRG in Arnhem kan de bouw van een kleine centrale snel verlopen, wanneer de gehele keten van SMR’s is opgezet en er bouwervaring is, maar die is er nu dus nog niet. Dit zou zomaar 7 jaar kunnen duren maar dat kan ook sneller. Een kleine SMR kost ongeveer 100 miljoen euro en een grote 2-3 miljard euro.

Twee windmolens in Duiven – Foto: Martin Slijper