Het NK wielrennen 2024 op de Posbank, kan dat?

Annemiek van Vleuten voor het laatst over de Posbank. Foto: Rob de Lelij

– GroenLinks is bezorgd over het evenement NK wielrennen. Dat wordt op zondag 23 juni verreden in en rond Arnhem. Dus ook over de Posbank in Rheden waar veel toeschouwers op af komen.

Vanwege deze verwachte drukte heeft GroenLinks in de gemeenteraad vragen gesteld over het NK wielrennen omdat het bekende ‘Masterplan Veluwezoom‘ juist is aangenomen om de natuur te beschermen. En om rust te creëren, zodat de natuur zich kan herstellen.

Namens het college heeft wethouder Ronald ter Hoeven afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering aangegeven dat de gemeente Arnhem samen met de KNWU de organisatoren zijn en in de haast vergeten waren om de gemeenten Rheden en Rozendaal en Natuurmonumenten te betrekken. De gemeente Arnhem heeft haar excuses hiervoor aangeboden.

Volgens GroenLinks is inmiddels duidelijk dat zoveel als mogelijk wordt geprobeerd om de natuur centraal te stellen. Dit moet bereikt worden door geen fossiele voertuigen toe te staan, bezoekers alleen te voet of per fiets op goed afgebakende plekken toe te staan, geen zwerfafval, geen geluidsoverlast en strenge parkeerverboden.

Tim Endeveld, fractievoorzitter GroenLinks Rheden: “Of dit voldoende is kan nog niet worden gezegd. Het college heeft toegezegd om in maart hierop terug te komen. Ook dat dat we dan met elkaar bespreken of we überhaupt nog evenementen op de Postbank willen. Voor GroenLinks is het belangrijk dat bij besluiten hierover de natuur centraal staat en dergelijke besluiten onderdeel worden van de nieuwe toeristische visie.

Annemiek van Vleuten voor het laatst over de Posbank – Foto: Rob de Lelij