Hier wonen de meeste jongvolwassenen nog thuis

Foto ter illustratie. Foto: ANP

– Een steeds groter deel van de jongvolwassenen woont nog thuis. Zo woont ruim 40 procent van de jongvolwassenen in de gemeente Rozendaal nog bij hun ouder(s). Het gaat om de groep van 25 tot 30 jaar oud. Daarmee staat de gemeente in de top 3 van Nederland. Bekijk hier waar in de provincie de meeste jongvolwassenen thuis blijven wonen en of dat vaker mannen of vrouwen zijn.

“De gemeenten waar naar verhouding veel oudere twintigers thuis wonen, zijn vooral te vinden in het oosten van het land, en in Noord-Holland”, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral jonge twintigers wonen vaker thuis. “Deze toename valt samen met de invoering van het leenstelsel”. Vanaf 2015 gingen vooral hbo- en wo-studenten minder vaak uit huis dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers.

Hier wonen de meeste jongeren thuis

Gemeente Rozendaal steekt er in de provincie met kop en schouders bovenuit. Zeker 42,9 procent van de jongvolwassenen is nog niet op zichzelf gegaan. Dat in vergelijking met het gemiddelde percentage van alle Nederlandse gemeenten van bijna 20 procent.

Op nummer twee staat de gemeente Bronckhorst. Ruim 38 procent van de jongvolwassenen heeft daar het nest nog niet verlaten.

Hier wonen de minste jongeren thuis

Daartegenover staat de gemeente Wageningen, waar slecht 5,7 procent van de jongvolwassenen nog thuis woont. Niet geheel onlogisch, volgens het CBS. “25- en 30-jarigen wonen in studentensteden het vaakst op kamers. En ook twintigers wonen naar verhouding minder vaak thuis in studentensteden. Dit zijn vaak jongeren die voor studie of werk verhuisd zijn en op kamers of zelfstandig wonen.”

In Groningen is het percentage 20- tot 25-jarigen dat thuis woont het kleinst, gevolgd door het Gelderse Wageningen.

Mannen of vrouwen? Wie wonen er langer thuis?

“Mannen wonen van oudsher langer thuis dan vrouwen, maar het verschil tussen thuiswonende mannen en vrouwen is de laatste jaren wel kleiner geworden”, vervolgt het CBS.

De afgelopen twintig jaar steeg het percentage thuiswonende jongvolwassen mannen van ruim 47 procent naar ruim 51 procent, dat van vrouwen nam in dezelfde periode toe van ruim 31 naar ruim 40 procent.

De top 5 Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste jongvolwassenen (25- 30-jarigen) thuis wonen:

1. Gemeente Rozendaal: 42,9 procent

2. Gemeente Bronckhorst: 38,4 procent

3. Gemeente Duiven: 34,9 procent

4. Gemeente Doesburg: 34,8 procent

5. Gemeente Maasdriel: 32,8 procent

De top 5 Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de minste jongvolwassenen (25- 30-jarigen) thuis wonen:

1. Gemeente Wageningen: 5,7 procent

2. Gemeente Nijmegen: 8,8 procent

3. Gemeente Arnhem: 11,1 procent

4. Gemeente Ede: 18,1 procent

5. Gemeente Zutphen: 18,3 procent