Tientallen leerlingen uit Dieren waren vlakbij bloedbad Praag

Mensen ontsteken kaarsjes bij de ingang van de universiteit

– Tientallen leerlingen van Het Rhedens in Dieren waren donderdag heel dicht bij de schietpartij op een universiteit in de Tsjechische hoofdstad Praag. De leerlingen verbleven in Praag voor een studiereis en merkten plots dat het helemaal mis was.

Locatiedirecteur Theo Jaspers van Het Rhedens zegt dat hij rond 15.30 uur bericht kreeg dat er ‘was geschoten’ in of bij de Karelsuniversiteit in Praag. De schrik sloeg hem om het hart, want 64 van zijn leerlingen uit de bovenbouw en enkele docenten verbleven op dat moment op verschillende locaties in de Tsjechische hoofdstad. De begeleiders legden acuut contact met thuis en intensief overleg volgde.

Calamiteitenplan

Jaspers trok direct het plan uit de la voor een calamiteit in het buitenland. “We zijn alle leerlingen gaan bellen en berichtjes gaan sturen, om er zeker van te zijn dat iedereen doorhad van wat zich afspeelde in Praag. De begeleiders in Tsjechië hebben dat ook gedaan en via Instagram een berichtje geplaatst. Het belangrijkste was op dat moment dat we bevestiging kregen wáár iedereen zich in Praag bevond en of ze veilig waren.”

De locatie van Het Rhedens in Dieren. – Foto: Google Streetview

Binnen twintig minuten, die gevoelsmatig wel een uur duurden, was de situatie al volledig in kaart gebracht. Jaspers: “Toen wisten we waar iedere leerling in Praag zich bevond, en hoe groot het groepje was waar hij of zij bij zat. Ook kwam toen door dat het schieten in Praag ten einde was, dat er sprake was van één schutter en dat die inmiddels gepakt was. Vanaf dat moment kalmeerde iedereen eigenlijk vrij snel.”

De schutter in Praag is de 24-jarige David Kozak, oud-student aan de Karelsuniversiteit in Praag. Hij doodde woensdag zeker vijftien mensen. Nog eens 24 personen raakten gewond, van wie sommigen zwaargewond.

Het oorspronkelijke plan van de groep in Praag was om donderdagavond nog te eten in de stad en daarna de terugreis in te zetten naar Nederland. “Maar dat plan is in overleg aangepast, want het restaurant ging door de situatie in Praag meteen dicht en iedereen wilde ook wel graag naar huis. Daarom zijn ze de bus ingestapt en gaan rijden. Onderweg zijn ze nog gestopt om te eten en daarna zijn ze teruggekomen naar Dieren”, zegt Jaspers.

Opluchting en trots

Rond 5.45 uur arriveerde de bus weer bij Het Rhedens. Jaspers zag hoe mensen elkaar opgelucht omhelsden, blij dat ze er zonder kleerscheuren zijn afgekomen. “De trots op de leerlingen en de begeleiders overheerst nu”, zegt de locatiedirecteur. “Uiteraard bieden we nazorg aan en slachtofferhulp. En mochten we na de kerstvakantie nog geluiden horen of iets merken, kunnen we er ook dan nog mee aan de slag.”