Velpenaar hangt twee en tweeënhalf jaar cel boven het hoofd voor diefstal met geweld

In de handboeien. Foto: Pixabay

– Als het aan het OM ligt gaan twee verdachten, een 32 jarige man uit Velp en een 29-jarige man uit Arnhem, de cel in voor diefstal met geweld in een woning in Arnhem. Op de bovenverdieping van die woning in Arnhem lagen op dat moment twee kinderen van 4 en 6 jaar te slapen.

De officier van justitie: “De verdachten waren bekenden van het slachtoffer en meenden een schuld met hem te moeten vereffenen. Maar wat de aanleiding ook was, dit had nooit mogen gebeuren. Wat als één van de kinderen naar beneden was gekomen? Je moet er niet aan denken”.

De officier eiste 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk tegen de 32-jarige Velpenaar en 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk tegen de 29-jarige Arnhemmer. Ook mogen zij, als de rechtbank de eis van het OM volgt, 12 respectievelijk 9 maanden geen motorvoertuig besturen.

Wat gebeurde er?

Op 20 juni 2023 komt rond elf uur ’s avonds een melding bij de politie binnen van een woningoverval aan de Morgenrood in Arnhem. Dit is de woning waar de ex-partner van het slachtoffer met hun twee kinderen woont. De 29-jarige verdachte uit Arnhem kwam hier volgens afspraak langs om een sleutel op te halen.

Plotseling stond de 32-jarige verdachte uit Velp ook in de woning. Er ontstond een woordenwisseling waarbij het slachtoffer klappen heeft gehad. De verdachten namen waardevolle spullen mee. Aan de hand van onder meer de verklaring van het slachtoffer en herkenning van de auto waar verdachten die avond in reden, konden de verdachten worden aangehouden.

Verdachten hebben het slachtoffer thuis overvallen, onder bedreiging met een vuurwapen en met fysiek geweld. Dit heeft, zoals we tijdens de zitting hebben kunnen horen, grote impact gehad op het slachtoffer en de bewoonster van de woning. Allebei zijn zij nog bezig om deze heftige gebeurtenis een plek te geven.” Met deze woorden benadrukte de officier van justitie nogmaals de ernst van de situatie.

Drugs en vuurwapens

Tijdens de rechtszitting deze week in de rechtbank in Arnhem werden ook andere strafbare feiten behandeld waar de twee van verdacht worden. Zij bleken beiden in het bezit van drugs. De 32-jarige Velpenaar had bovendien meerdere vuurwapens, munitie en ook vals geld in bezit. Het soort vuurwapens en de combinatie met veelvuldig drugsgebruik en forse hoeveelheden drugsbezit, maakt volgens het OM dat er evident risico bestaat dat slachtoffers zouden vallen. Tot slot hebben verdachten ook met forse hoeveelheden drugs in hun bloed een voertuig bestuurd, met alle mogelijke gevaren die dit voor andere weggebruikers met zich meebrengt.

De officier erkende dat beide verdachten kampen met problemen met name ten aanzien van middelengebruik en het psychosociaal functioneren: “Dat beide verdachten hulp nodig hebben is helder. In die zin volg ik de adviezen van de reclassering. Echter, de ernst van de feiten maken dat wat het Openbaar Ministerie betreft eerst nog een flink stuk vergelding moet plaatsvinden. Pas daarna kan aan preventie worden gewerkt.

Op 18 januari 2024 is de uitspraak.