Het water in de IJssel, nu en toen

Het hoge water in de IJssel. Foto: Natuurfotograaf.nl

– Fotograaf Jurjen Bersee uit Rheden maakte vlak voor de jaarwisseling met zijn drone foto’s van het hoge water in de IJssel bij Rheden. Hij besloot die te vergelijken met foto’s van de rivier met een extreem lage waterstand.

“Ik wilde deze foto’s kunnen vergelijken met de extreem lage waterstand van augustus 2022”, schrijft Jurjen in de openbare groep op Facebook Natuur in Gelderland. “De drone had veel last van de wind, maar het is toch gelukt.”

Dit was de waterstand op 28 december 2023.

De IJssel bij Rheden, eind december – Foto: Natuurfotograaf.nl

En zo zag de IJssel er in augustus 2022 uit.

De IJssel in de zomer van 2022. – Foto: Natuurfotograaf.nl

Peil stijgt weer

Het waterpeil van de Rijn bij Lobith zakt volgens Rijkswaterstaat tot woensdag. Daarna gaat de waterstand vooral door regen in het hele stroomgebied van de rivier weer omhoog.

De Rijn bereikt zondag of maandag de hoogste stand, vergelijkbaar met het hoge water van vorige week. Zo’n hoge waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.

Nog een probleem

Het gebeurt zelden dat het zo kort achter elkaar hoogwater in de rivieren is. Volgens waterbeheerder Rijkswaterstaat is de verzadigde bodem een bijkomend probleem, want die is kletsnat. Neerslag zakt niet weg en moet ook door de rivieren worden afgevoerd.