Dit zijn de populairste babynamen in Gelderland

Noa en Julia zijn de populairste babynamen in 2023. Foto: Pixabay

– Noah en Julia waren in 2023 de populairste kindernamen in Gelderland. Dat blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Vorig jaar kregen in ons land 888 jongetjes Noah als voornaam, en werden er 681 Julia’s geboren. Julia is in Gelderland al drie jaar achtereen de populairste meisjesnaam. Bij de jongens is het stuivertje wisselen tussen Noah en Levi, Noah staat nu dus weer bovenaan.

In 2023 zijn in Nederland (tot en met november 2023) 164.269 baby’s geboren: 84.195 jongens en 80.074 meisjes. Het is trouwens het vijfde jaar op rij dat Noah de meest populaire jongensnaam van Nederland is.

Waarom komt de SVB met deze lijstjes? Deze uitvoeringsinstantie is verantwoordelijk voor het betalen van de kinderbijslag en weet dus hoe jouw kind heet.

Genderneutrale namen

Sinds twee jaar komt de SVB ook met genderneutrale namen. “Veel mensen voelen zich niet thuis bij de ideeën over man of vrouw zijn. Ze kiezen dan liever voor een naam die geschikt is voor zowel jongens als meisjes. Dat zijn genderneutrale namen. Het gebruik van deze namen neemt steeds meer toe. Het past bij de ontwikkelingen in de maatschappij en hoe we met elkaar omgaan”, meldt de verzekeringsbank.

De populairste genderneutrale namen vorig jaar waren Riley (84 meisjes en 82 jongens), Sky (16 meisjes en 17 jongens) en Jonne (15 meisjes en 16 jongens).

Wil je weten welke voornamen in jouw geboortejaar het populairst waren? Ga dan naar deze pagina van het Meertens Instituut.