Opnieuw veel klachten over liften bij treinstation in Dieren

Treinstation Dieren. Foto: Martin Slijper

– Opnieuw zijn er klachten geuit over de liften bij het treinstation in Dieren. Reizigers die dinsdag met de trein wilden reizen, werden geconfronteerd met het feit dat drie liften niet functioneerden, waardoor ze het perron niet konden bereiken.

Het gaat om twee liften van ProRail en één lift van de gemeente Rheden. De lift van de gemeente wordt niet door ProRail maar door Easyliften gerepareerd.

Alleen de lift in Dieren-Zuid werkte. De liften naar het perron, de parkeerplaats en de parkeergarage waren weer buitenwerking en smerig. Hierdoor was het onmogelijk voor de reizigers om het perron te betreden of te verlaten.

Een van de gedupeerden, Carola Kamp uit Dieren, meldt aan Studio Rheden: “Ik kon niet met de trein omdat we het perron niet konden bereiken. De kinderwagen optillen was geen optie.

Dit is echt niet te doen meer. De liften zijn zo vaak kapot en al zo vaak gemaakt. Maar toch is er nog steeds geen camera toezicht of handhaving hiertegen vanuit de gemeente Rheden. Het wordt tijd dat het dit jaar wel gebeurd. En dat er geïnvesteerd wordt door de gemeente Rheden.

Handhaving?

Volgens reizigers is er ook ontevredenheid over het gebrek aan handhaving, ondanks dat de gemeente Rheden maar liefst 9 buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) in dienst heeft. “We zien ze alleen bijna nooit op straat“, merken reizigers op. Het is onduidelijk of er verbeteringen zijn opgetreden sinds 2020.

Daarnaast hebben we in het team handhaving 1 groene Boa die het flora- en faunabeheer doet van het Rozendaalse veld en daar ook de handhavingstaken oppakt”, zo meldt een voorlichter van de gemeente Rheden.

Camerabewaking

Er heerst een vermoeden onder reizigers dat vandalisme, voornamelijk veroorzaakt door rondhangende jongeren, de oorzaak is van de frequente defecten aan de liften. Daarom roepen zij op tot camerabewaking om afschrikking te bevorderen. “En als ze het dan toch doen, worden ze misschien een keer herkend en kan er wat aan gedaan worden“, aldus Carola.

Ze benadrukte de impact op mensen met beperkte mobiliteit: “Mensen die slecht ter been zijn of met een rolstoel en/of een kinderwagen kunnen zo niet reizen met de trein. Ook kunnen ze hierdoor het perron niet op of af, te schandalig voor woorden. Ik moest gisteren twee keer met de bus met twee kinderen, waarvan 1 dus in de kinderwagen. Ik was twee uur langer onderweg en ook duurder uit. En dat alleen omdat ik niet naar het perron kon.

Raadsvergadering

De situatie van het treinstation in Dieren zal worden besproken tijdens de raadsvergadering van de gemeente Rheden op dinsdag 30 januari. Deze is ook online te volgen. Naast de problemen met de liften zal ook de overlast van jongeren en de verkeerd geplaatste fietsen rondom station Dieren onderwerp van discussie zijn.

Zie ook: Opnieuw veel klachten over liften op treinstation van Dieren
Zie ook: Liften dagen lang buiten gebruik op treinstation in Dieren