Vrieskou en vocht in huis, dat gaat niet samen

Veel huizen zijn vochtig geworden door de hevige regenval van de laatste tijd. Foto: Pexels

– Nat, natter, natst en koud, kouder, koudst. We krijgen het deze dagen in meteorologisch opzicht voor de kiezen. Dat gaat in en om het huis niet altijd goed samen, zeker niet voor de mensen die thuis natte voeten haalden door hoogwater. Wat is wijsheid in een vochtig huis met vorst in aantocht?

Wat kan vocht voor kwaad?

Te veel vocht in huis is schadelijk voor je huis, maar ook voor je gezondheid. In je woning kan het ertoe leiden dat er schimmels ontstaan, die muren of vloeren aantasten. Ook kan verf afbladderen, kan behang loskomen en kunnen plinten los komen te zitten. Daarnaast daalt de luchtkwaliteit in huis en daardoor krijgen schimmels en ongedierte meer ruimte om te groeien. Dat kan weer leiden tot gewrichtspijn, ademhalingsklachten, astma en allergieën.

1. Verwarm op het juiste niveau

Een klam huis is gevoeliger voor vochtschade. Het is dan slim om op de juiste manier te verwarmen. Zet de verwarming bijvoorbeeld nooit helemaal uit, ook niet als je een paar dagen weg bent. In een warmer huis kan vocht sneller verdampen. Denk er dan wel aan om te ventileren. Zie punt 7!

2. Verwarm op de juiste plek

De kelder, het souterrain, het halletje, de bijkeuken; het zijn plekken die misschien geen verwarming hebben. Dat maakt ze gevoeliger voor vorst. Zorg dus ook daar voor wat verwarming, bijvoorbeeld met een elektrisch kacheltje. Realiseer je dan wel het forse energieverbruik van zo’n kacheltje.

3. De buitenkraan

Ja ja, dit is een bekende: zorg ervoor dat een eventuele buitenkraan niet kan bevriezen. Als dat gebeurt, is een kostbare reparatie noodzakelijk. Hoe voorkom je dat de buitenkraan bevriest? Dat kan door binnen de hoofdkraan dicht te draaien en vervolgens de buitenkraan open en weer dicht te doen.

De leiding stroomt dan leeg en kan dus niet meer bevriezen. Gebeurt dat toch? Ga vooral niet met open vuur aan de gang om de leiding te laten ontdooien. Gebruik heet water of warme doeken om het ijs te laten smelten.

4. Isolatie

En dan bedoelen we isolatie van leidingen. Je kunt redelijk voordelig plastic isolatiebuizen kopen die je over de waterleidingen schuift. Vrieskou krijgt er zo geen vat op.

5. Woonvocht afvoeren

Het klinkt wat vreemd, ‘woonvocht’. Maar dat is wat we bijvoorbeeld de condens noemen die ’s ochtends op de ramen staat. Of de stoom uit de badkamer of keuken, en de waterdamp die we uitademen. Waar mogelijk kun je dat vocht zelfs afvoeren, bijvoorbeeld met een zeem of wisser. Kleine moeite, maakt verschil.

6. Kom van dat dak af!

Maar check éérst nog even of er water op het dak staat. Dat water kan namelijk bevriezen en zo schade aanrichten op je platte dak of dakpannen. Zorg ervoor dat water makkelijk wegloopt, ook uit de dakgoten richting de regenpijp.

7. Ventileren

Het klinkt zo tegenstrijdig, de ramen en deuren opengooien wanneer je buiten klappertandend de ijspegels telt. Maar toch is het wijs! Door de boel te luchten, wordt vochtige lucht uit je huis afgevoerd en vervangen door frisse lucht, die weer nieuw vocht kan opnemen.