‘Schaats niet op uiterwaarden en ondergelopen weilanden’

Ook hoog water in de uiterwaarden bij Velp

– Schaats niet op de ondergelopen uiterwaarden en weilanden. Daarvoor waarschuwt Waterschap Rivierenland. Het wordt koud de komende dagen, en met de kletsnatte omgeving zorgt dat op veel plekken voor uitgestrekte ijsvlakten. Dat ziet er misschien interessant uit, maar erop schaatsen wordt dus afgeraden.

Meteoroloog Raymond Klaassen verwacht dat het dinsdag of woensdag mogelijk zou zijn om op ondergelopen weilanden te schaatsen. “Met name in de nachten van dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag gaat het ijs significant groeien“, verwacht de weerman. Voor de schaatsliefhebbers heeft hij echter ook slecht nieuws: “Vanaf donderdag en vrijdag wordt het overdag een paar graden boven nul.”

‘IJs op uiterwaarden onbetrouwbaar’

Maar het Waterschap Rivierenland wil het schaatsen op natuurijs langs de rivieren en op weilanden zeker niet promoten. “We raden af om te schaatsen op het ijs op de volgelopen uiterwaarden. Dit omdat de waterstanden in de rivieren dalen na het weekend, nadat ze afgelopen weken steeds hoog hebben gestaan. De volgelopen uiterwaarden en buitenpolders stromen leeg. Dit maakt het ijs in de uiterwaarden onbetrouwbaar, omdat er ruimte komt onder het ijs, wat het ijs verzwakt.

‘Risico dat je onder het ijs zakt’

Je ziet niet waar de sloten zitten. En dat zijn holtes onder het ijs. Dus loop je het risico dat je erdoorheen zakt. Wel is het zo dat ijs op weilanden veiliger is dan op grote plassen. Want op grote plassen is het water onder het ijs dieper. En dan loop je dus het risico dat je verder onder het ijs zakt.

‘Niet schaatsen op ijs met sneeuw’

Bovendien moet je nooit gaan schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt. “Dat is levensgevaarlijk“, waarschuwt de schaatsbond. Kom je toch onder het ijs waar geen sneeuw ligt, dan moet je naar een donkere plek zwemmen. Dat is het punt waar je door het ijs bent gezakt. Is het ijs wel besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen om uit het wak te klimmen.

De website schaatsen.nl raadt verder aan om er nooit alleen op uit te gaan op natuurijs. Aan te raden is een touw, ijspriem, ijsstok en fluitje mee te nemen. Met de stok kun je de dikte van het ijs testen, met het fluitje kun je laten weten dat je hulp nodig hebt en met het touw kun je iemand uit een wak trekken mocht er iets gebeuren.