Gaat de ijsbaan in Laag Soeren open? (video)

IJsvereniging Laag-Soeren . Foto: Still YouTube

– In de gemeente Rheden en Rozendaal kun je op diverse plekken schaatsen. Maar alleen als het ijs dik genoeg is. Of de landijsbaan van IJsvereniging Laagsoeren open gaat is nog niet bekend.

Het bestuur van de vereniging gaat woensdag of donderdag mogelijk bekijken hoe het ervoor staat. “Dat hangt er vanaf hoe hard het vriest“, aldus Bielleman, voorzitter van IJsvereniging Laagsoeren.

Wij zijn een landijsbaan met 45 cm water op het terrein. We gaan pas open als we 8cm ijs hebben, dus we hebben een flinke vorstperiode nodig van ongeveer 5 nachten van ongeveer -7 graden. Dan pas kan het ijs 8cm dik worden.”

Als schaatsen mogelijk is, dan mogen de leden gaan schaatsen. Wanneer het heel hard gaat vriezen en het ijs heel dik wordt, dan kunnen ook niet leden gebruik maken van de landijsbaan, die ze ook wel een natuurijsbaan noemen.

Koek en zopie

Als het zover is, dan is het ook weer tijd voor koek en zopie. Maar tegenwoordig eten en drinken we voornamelijk warme chocolademelk, snert, glühwein en gevulde koek.

De ijsbaan in Laag Soeren was in 2020 in de coronaperiode voor het laatst twee dagen open. Bekijk hieronder de beelden.

Overigens komt de ijsbaan niet zomaar tot stand in Laag Soeren. In de afgelopen maanden is ook folie geplaatst in één van de randen van de baan om daarmee het water beter vast te houden. Daarna is de baan onder water gezet en dat gaat heel hard dankzij de regen en al het water dat al eerder gevallen is.

Andere plekken waar mogelijk geschaatst kan worden dit jaar is bij de Dierense Speeltuin, Dierens Kanaal, Kanovijver Rheden en op de vijver bij Kasteel Biljoen.