KNMI waarschuwt: gevoelstemperatuur van -15 graden

Met een gevoelstemperatuur van -15 graden loop je kans op onderkoeling. Foto: Pxhere

– Het KNMI waarschuwt voor een gevoelstemperatuur van -15 graden in Gelderland. De waarschuwing code geel geldt vanochtend tussen 06.00 en 07.00 uur.

Update: Hele dag bitterkoud door harde wind

Het weerinstituut geeft de waarschuwing vanwege de koude wind. Bij een gevoelstemperatuur van rond -15 graden is er kans op onderkoeling. Tegen het einde van de morgen loopt de gevoelstemperatuur op.

Weerman Donny de Koning van Weerplaza gaf maandag aan dat het ’s nachts snel zou afkoelen. “Het is een heldere nacht met opklaringen. Op veel plekken zal het -5 worden. Lokaal gaan we misschien wel naar -7 of -8 graden.”

Het voelt veel kouder door de wind. “Je moet je goed kleden als je in de ochtend naar buiten gaat.” Het KNMI heeft code geel afgegeven en zoiets komt niet vaak voor bij een waarschuwing voor gevoelstemperaturen, volgens De Koning.

Onderkoeld? Wat moet je doen?

Iemand met een lichte onderkoeling heeft het heel koud en rilt en kan ook klappertanden. Iemand die onderkoeld is, moet je wikkelen in een isolatie- of reddingdeken. Natte kleding moet je uitdoen op een beschutte plek.

Opwarmen onder de douche mag ook, het water mag maximaal 38 graden zijn. Warme dranken helpen eveneens, maar geef de onderkoelde persoon geen alcohol. Geef een kind iets lauwwarms met veel suiker, bijvoorbeeld chocolademelk. Behalve als het kind misselijk is.