In de kou de was buiten hangen en met de hond wandelen, kan dat?

De was ophangen als het vriest kan geen kwaad

– De temperatuur daalt deze dagen tot flink onder nul. Met name in Gelderland is het koud. Dat werpt verschillende praktische vragen op. Van de was buiten ophangen tot wandelen met de hond en het schoonmaken van de vriezer: de meest voorkomende vragen over vrieskou beantwoorden we hieronder.

Kan ik de was buiten ophangen?

Ja. Ook als het vriest, droogt je was gewoon aan de waslijn. Je kledingstukken bevriezen dan weliswaar, maar als dat eenmaal is gebeurd kun je ze gewoon weer binnenhalen. En als de was dan ontdooid is, is hij ook meteen droog. Dat heet vriesdrogen.

Wel is het van belang dat je de omstandigheden waaronder het vriest, in de gaten houdt. Als er buiten sprake is van een hoge luchtvochtigheid, droogt je was niet goed. Is de luchtvochtigheid heel laag, dan zit je goed.

Kan mijn haar bevriezen?

Ja. Je net gewassen haar kan buiten bevriezen. Dat kan er toe leiden dat je haar beschadigt en uitdroogt, dus de winter is niet het ideale seizoen om je haar aan de lucht te drogen. Zit je ’s morgens nou krap qua tijd: je haar drogen met een handdoek of föhn is altijd beter dan het te laten bevriezen.

Waarom krijg ik rode wangen van de kou?

Ben je op een koude dag buiten, dan loop je na een tijdje met blosjes op je wangen rond. Dat komt doordat de bloedvaatjes in je gezicht zich samenknijpen en een beetje kapotgaan, zocht NPO Radio 1 al eens uit. Als gevolg daarvan treden de rode bloedcellen uit de bloedbaan en komen ze meer in het huidweefsel terecht. Dit zorgt voor de rode verkleuring van de huid.

Wie buiten speelt als het koud is, krijgt snel blosjes op de wangen. – Foto: ANP

Bevriezen de plantjes in mijn tuin?

Dat kan gebeuren, als het langere tijd erg koud is. De meeste planten kunnen niet tegen kou en gaan dood. Een handige tip is om in de herfst niet al je tuinafval weg te gooien, maar als bedekking bij en rondom de plantjes te leggen die je in het najaar in de tuin hebt gezet. De laag stro, bladeren of compost kan dienen als isolatiemateriaal en de plantjes goed beschermen. Je doet de egels in je tuin er trouwens ook een groot plezier mee.

Kan ik de auto wassen als het vriest?

Ja. Sterker nog: het wordt aangeraden om je auto in winterse tijden te wassen. De combinatie van vocht en strooizout kan een bijtende werking hebben op je auto, dus is het verstandig om je auto af en toe een grote schoonmaakbeurt te geven als het vriest. Je doet er wel goed aan om je auto na het wassen, ook als je dat in de wasstraat doet, zelf nog even extra goed na te drogen. Dat voorkomt dat portieren of de achterklep vastvriezen.

Kan ik met de hond wandelen als het vriest?

Dat kan. Zorg er wel voor dat je je hond goed in de gaten houdt. Door te wandelen is hij in beweging en creëert hij warmte in zijn lijf, maar gaat je trouwe vriend rillen, zorg dan dat je teruggaat naar huis. Er zijn speciale hondenjasjes te koop die het wat makkelijker maken buiten te zijn.

Heb je een chihuahua, doe hem dan een jasje aan als je met hem in de kou loopt. – Foto: ANP

Als het langere tijd extreem koud is, kan het helpen de voetzolen van je hond in te vetten met vaseline. Let ook op dat je dier wegblijft van strooizout en antivries, want dat kan hem heel ziek maken.

Zal ik de vriezer schoonmaken?

Ja, dit is het ideale moment. Maak je vriezer helemaal leeg, doe de inhoud in een paar tassen buiten en ga vervolgens aan de slag. Je vlees, vis, brood, groenten en ijsjes liggen normaalgesproken bij een temperatuur van zo’n -18 graden in de vriezer, maar een paar uur bij -6 doet geen afbreuk aan de kwaliteit of houdbaarheid van de producten. Dat geeft jou de gelegenheid de dikke ijslaag in je vriezer te laten smelten en de boel eens goed schoon te maken.