Hoop op redding hospice groeit: ‘We zijn enorm dankbaar’

Hospice Rozenheuvel in Rozendaal. @Omroep Gelderland

– Er gloort na een zware tijd weer hoop voor het personeel van hospice Rozenheuvel in Rozendaal. Volgens eigenaar Leger des Heils hebben zich vier belangstellenden voor overname van het hospice. Het Leger des Heils maakte begin oktober vorig jaar bekend te stoppen met Rozenheuvel, een instelling waar mensen in de laatste fase van hun leven worden verpleegd.

“We zijn enorm dankbaar dat vier partijen zich hebben aangemeld die ook nog eens serieus zijn”, zegt Lonja Koster, afdelingsmanager bij Hospice Rozenheuvel. “De rauwe kant is nog steeds dat het Leger des Heils er mee stopt, maar dit is het beste wat er uit had kunnen komen.” Het personeel van Rozenheuvel, vrijwilligers en vast personeel, was diep geschokt toen het Leger des Heils aankondigde te stoppen met het hospice. Die zieke klanten horen namelijk niet bij de eigenlijke doelgroep van de hulporganisatie.

Het Leger des Heils zou op 1 juli 2024 stoppen met de exploitatie van het hospice. Verder zou er tot 1 januari 2024 gezocht worden naar een geschikte overnamekandidaat. Mocht die niet gevonden worden, zou het hospice sluiten en zou het Leger des Heils een nieuwe huurder zoeken voor de villa waarin Rozenheuvel is gevestigd.

Acties

De 130 vaste krachten en vrijwilligers van het hospice lieten het er niet bij zitten. Ze zochten de publiciteit op en zamelden bijna 20.000 handtekeningen in, die aan het bestuur van het Leger des Heils werden overhandigd. Ook familie en vrienden van mensen die in het hospice zijn verpleegd, kwamen in actie, zoals Margriet Smits uit Arnhem. Zij verloor twee vriendinnen die allebei tot hun dood in Rozenheuvel werden verzorgd. “Ik heb duizend handtekeningen ingezameld. Er zijn mensen die hun erfenis aan mij willen schenken hiervoor. Ik wil niet dat het hospice dichtgaat.”

“De acties en publiciteit hebben allemaal wel wat teweeg gebracht, mogelijk hebben ze wat geholpen. We hebben het goed met elkaar in het hospice, er is nog geen vrijwilliger of vaste medewerker opgestapt”, vertelt Lonja Koster. En nu hebben ze weer hoop dat een van de overnamekandidaten het hospice gaat redden.

Meer tijd

Het Leger des Heils neemt ook meer tijd voor het hele proces. “Om dat de beste kans te geven, is tijd nodig, en het Leger des Heils heeft besloten die te bieden: het Leger des Heils regio Oost zal de exploitatie van Rozenheuvel in ieder geval een half jaar langer blijven verzorgen tot 31 december 2024”, aldus een woordvoerder. Er wordt op dit moment ook niet gezocht naar een alternatieve bestemming voor Rozenheuvel.

Omdat de christelijke organisatie ook voor de eigen doelgroep wil zorgen, is er op een andere locatie plek gemaakt voor de zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. “Op onze locatie Hoog Buurlo, waar specialistische verpleeghuiszorg voor onze doelgroep geboden wordt, worden twee á drie plekken klaargemaakt waar palliatief terminale zorg verleend kan worden aan mensen uit de doelgroep van het Leger des Heils.”